fbpx
14.10.2009 Статті

Для чого нам потрібне свіже повітря?

Якість повітря, що вдихається, важко оцінити, але відчуття задухи та головний біль є цілком відчутними. Чому в міського жителя взагалі існує таке поняття, як гуляти? Чому, якщо Ви протягом всього дня не виходите з квартири, тоді щось з Вами не так?

Ідеальне повітря для дихання людини містить: 21% кисню, 78% азоту, 0,9% аргону та 0,11% інших газів. У промислових містах концентрація кисню може опускатися до 20 %, тоді як на природі рівень кисню зберігається на належному рівні – 21%. Нестача кисню не проходить для людини безслідно – клітини працюють нижче своїх можливостей, а також прискорюється процес старіння. Дослідження показали, що в тканинах сорокарічної людини стільки кисню, скільки повинно бути восьмидесятирічної!

Кисень впливає на людський організм наступним чином:

  • покращує колір шкіри обличчя;
  • підвищує розумову працездатність, покращує пам’ять та увагу;
  • підвищує фізичну та сексуальну активність;
  • очищує кров, підсилює імунітет, перешкоджає розвиткові всіх видів хворіб;
  • допомагає позбутися головної болі, мігрені, депресії, безсоння, зменшує відчуття тривоги та безпорадності;
  • знімає похмільний синдром та здійснює лікувальний вплив при хронічному запаленні печінки як наслідок зловживання алкоголем;
  • сприяє швидкому відновленню сил навіть при недостатній кількості сну;
  • спалює жир, що сприяє зменшенню ваги;
  • необхідний для лікування та реабілітації після інфаркту міокарда,
  • для лікування та профілактики хронічного бронхіту, астми, гострої та хронічної дихальної недостатності, епілепсії, розсіяного склерозу, цукрового діабету.

Ми просто не підозрюємо, наскільки краще ми б себе почували, наскільки швидше нас би відновлював нетривалий сон, яка б складна виконувалася робота, якби ми весь час: вдома, на роботі мали шикарну можливість наповнювати наші легені смачним, чистим повітрям.

Для чого потрібна вентиляція в квартирі, котеджі, офісі?

Давайте поглянемо, що відбувається з людьми в приміщенні взимку. Більша частина людей не схильна відчиняти широко кватирки в холодну пору року – так тепліше і немає протягу, особливо, якщо є маленькі діти. Ймовірно, сучасне приміщення вже не може обійтися без техніки, лаків, фарби – а всі ці поверхні потрохи виділяють шкідливі випари, а на додаток пил, бактерії, найдрібніші часточки шерсті домашніх тварин: та й сама людина активно переробляє кисень на вуглекислий газ.

Як вже було описано вище, здорове повітря для дихання повинно містити не менше 21 % кисню. Невелике зменшення концентрації кисню в повітрі може викликати відчуття задухи, головний біль, а в запущених випадках – наприклад, у переповненому залі – запаморочення голови, прискорене дихання, втрату свідомості.

Для досягнення здорової атмосфери в приміщенні повітря повинно повністю обновлятися принаймні один раз протягом години, таким чином, кватирка повинна бути відчинена практично постійно.

Як правило, влітку з відчиненою кватиркою проблем не виникає, якщо за вікном не є надто спекотно, шумно та не надто жвавий рух. Якщо ж Ваш офіс чи квартира розташовані в центрі великого міста, зверніть увагу на главу – стан атмосфери великих міст – наскільки розумним є використання для провітрювання просто відчиненої кватирки.

Взимку ж, ситуація з відчиненою кватиркою трохи складніша, і навіть якщо Ви провітрюєте приміщення на ніч – цього зовсім недостатньо для відмінного самопочуття, де б Ви не знаходилися: в місті або в лісі.

Таким чином, це є аргументи для необхідності припливно-витяжної вентиляції.

Вентиляція (від латинського “ventilatio” – провітрювання) – це комплекс пристроїв та заходів, призначених для видалення шкідливих виділень (надмірного тепла, вологи, парів, аерозолів) з приміщень, які забезпечують в них температуру, вологість, рухомість, забрудненість та запиленість не вище верхньої допустимої межі.

Дуже популярною є помилкова думка стосовно кондиціонерів, що вони повністю вирішують усі проблеми з мікрокліматом приміщення – це далеко не так, подробиці читайте у відповідній главі.

Як раніше люди жили без вентиляції? Раніше про них більш-менш, але піклувалися, приймаючи відповідні будівельні норми та забезпечуючи мінімальну природну вентиляцію. На даний час практично у будь-якій відремонтованій квартирі стоять пластикові вікна.

Як пов’язані вентиляція та пластикові вікна?

Сьогодні встановлення євровікон у квартирі – практично обов’язкова умова доброго ремонту. Але при всіх своїх численних перевагах, вони позбавлені одного «недоліку» звичайних дерев’яних рам – вони є надто герметичні та зовсім не пропускають повітря.

У радянські часи, згідно нормативної літератури стосовно вентиляції житлових приміщень, проектували витяжну вентиляцію з природнім нагнітанням – ці ж витяжні решітки на кухні, в санвузлах та ванній. А компенсацію видаленого повітря передбачали за рахунок поступлення вуличного повітря до приміщення через щілини у віконних прорізах та відчинені кватирки. Існує поняття інфільтрації зовнішнього повітря – це приплив вуличного повітря, яке просочується крізь нещільності зовнішніх огороджень під дією вітрових та гравітаційних сил.

Вся красота такого рішення в тому, що при оптимальному розмірі нещільностей віконних прорізів та запасові потужності системи опалення, ми отримували хоч якийсь природний приплив свіжого повітря без додаткових будівельних та грошових витрат. Хоча, взагалі, окрім дешевизни, у природної вентиляції більше плюсів немає – вона настільки залежить від зовнішніх факторів – температури зовнішнього повітря, швидкості та напрямку вітру, що гарантувати хороший мікроклімат ніхто не візьметься.

Пластикові вікна зводять нанівець і цей результат – вони є настільки герметичними, що позбавляють своїх господарів і цього мінімального припливу свіжого повітря. І вже якщо Ви не налаштовані на облаштування примусової припливно-витяжної вентиляції, то хоча б частіше провітрюйте своє приміщення, щоб не завдавати шкоди своєму здоров’ю.

Коли необхідно замислитися про монтаж вентиляції?

Замовити проект вентиляції необхідно до або разом із дизайн-проектом. Найбільш зручний варіант – коли архітектор разом з інженером-вентиляційником обговорюють розташування основних елементів вентиляції.

Справа в тому, що вентиляція – достатньо помітна конструкція вздовж стін на стелі, яка проходить по всіх приміщеннях. А вміла рука архітектора може розіграти таку пластику стель, що ніхто і не зможе здогадатися про існування повітропроводів, калориферів. Окрім того, зроблена за ескізом вентиляційна решітка може стати родзинкою інтер’єру. Це особливо актуально для барів, ресторанів, де витрати повітря та розміри повітропроводів є настільки солідними, що мимоволі задають тон ідеям архітектора.

Дуже часто буває так, що люди усвідомлюють необхідність вентиляції, поживши у готовій квартирі. В такому випадку звертатися до нас вже практично не має сенсу – гроші на ремонт вже витрачені, а непомітно вписатися зі своїм обладнанням у ансамбль, що склався, нам не під силу. В такому випадку ми можемо запропонувати деякі елементи обробки повітря: кондиціонер та очищувач повітря.

Кондиціонери не замінюють вентиляцію

Існує поширена думка, що встановлення кондиціонера повністю вирішує питання вентиляції. Це не зовсім так.

Пряме завдання кондиціонера – охолоджувати повітря у приміщенні в літній період. Також у перехідних період кондиціонер може підігрівати приміщення. Кондиціонер забезпечує лише рециркуляцію повітря всередині приміщення, змінюючи його температуру. Змінювати ж газовий склад повітря та очищати його від шкідливих забруднень він не може.

Охолоджене повітря здається людині чистішим, аніж гаряче, при одній і цій самій кількості забруднень – це доведено дослідженнями. Цей факт сильно підтримує міф про можливості кондиціонера. Для підтримки свіжості повітря необхідна вентиляція, яка могла б заміщати відпрацьоване повітря свіжим. А кондиціонер у такому випадку може бути помічником – охолоджуючи або підігріваючи свіже повітря до комфортної температури.

Шум від вентиляції

Коротенька довідка: «Людина, яка поміщена в спеціальну звукоізольовану камеру, максимум через 10 хвилин починає відчувати дискомфорт та сильне занепокоєння – відсутня звична звукова інформація. Через 15 хвилин у неї виникає дзвін у вухах (спрацьовує захисна реакція організму на повну тишу). Деякі навіть впадають в паніку та отримують сильний стрес. Шумовий фон у 25 дБ для людей є найбільш комфортним – вони його практично не чують, проте і «дзвінка» тиша їх не пригнічує.

Шум від добре спроектованої вентиляції якраз досягає 25-30 дБ в обслуговуваних приміщеннях. У приміщенні, де розташоване обладнання, ця цифра може бути завищена. Якщо обладнання доводиться прокладати у житловому приміщенні, необхідно використовувати вентилятори у звукоізольованому виконанні, тепло-звукоізольовані повітроводи, а також інші заходи.

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

Голосування
Чи допомагають Вам розсилки новин стежити за новинками?

результати

Loading ... Loading ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930