fbpx
12.12.2019 Статті

У пошуках кисню та фітонцидів

Відомо, що проста прогулянка в лісі або горах значно покращує самопочуття людини. Але мало хто здогадується, що насправді лісове і гірське повітря приховують у собі набагато більше корисних, майже чудодійних властивостей. Регулярне відвідування цих місць є запорукою міцного імунітету, допомагає боротися з безліччю хвороб, підвищує тонус усього організму та сприяє внутрішній гармонії. 

Журнал VENTS Magazine №5

Підписуйтесь на сторінку журналу VENTS Magazine у Фейсбуці

Життя в мегаполісі супроводжується вкрай забрудненою атмосферою. Дефіцит рослинності, велика кількість автомобілів, сміття та відходи вже настільки стали звичними, що сучасна людина забула про те, що таке справжнє чисте повітря. Через постійний рух у міських джунглях або, навпаки, тривалу ізоляцію в офісі люди самі себе обмежують у повітрі, підвищуючи ризик захворювань, стресів і просто поганого настрою. Високий рівень чадного газу, що міститься в міській атмосфері, призводить до втоми, послаблює розумові процеси, порушує дихання й навіть може стати причиною знепритомнення. І це мінімум шкоди, якої може заподіяти таке повітря, адже, крім чадного газу, в ньому містяться десятки інших шкідливих речовин. Чи існує якась панацея для вирішення цієї проблеми? Однозначно! І вона всім добре відома.

Лісовий аромат

Як ви вже здогадалися, вирішення несуть рослини. Велике скупчення дерев насичує повітря озоном і максимально очищує його від пилу та шкідливих домішок. Один гектар змішаного лісу поглинає близько 200 кг вуглекислого газу на день і водночас виробляє аналогічну кількість кисню. У світі вихлопних газів, шкідливих викидів та отруйних речовин, що містяться в міському повітрі, ліс є панацеєю для людини.

Іони лісового повітря бадьорять, позбавляють від стресу і піднімають настрій. Але це ще не все. Регулярне відвідування лісу сприяє підвищенню імунітету, покращує обмін речовин, кровообіг та апетит, омолоджує організм і підвищує його тонус. Дихаючи чистим лісовим повітрям, людина споживає велику кількість кисню, а це, своєю чергою, підвищує мозкову активність.

Залежно від видів дерев лісове повітря в різній кількості містить у собі фітонциди. Це біологічно активні речовини, що запобігають або пригнічують розвиток бактерій, найпростіших та мікроскопічних грибів. Фітонциди дуже корисні для людини. Наприклад, ялицеві фітонциди вбивають паличку кашлюку, соснові – паличку Коха (збудник туберкульозу) та кишкову паличку, фітонциди берези і тополі знищують золотистий стафілокок.

З усіх видів дерев найбільш оздоровчий вплив на організм людини чинять хвойні ліси. Дослідження показали, що у хвойних лісах, особливо молодому сосновому або кедровому бору, повітря практично стерильне. У його складі міститься лише 200–300 бактеріальних клітин на квадратний метр. Один гектар соснового бору в атмосферу виділяє приблизно 5 кг летких фітонцидів на добу. З аналогічної площі ялівцевого лісу виділяється до 30 кг фітонцидів, значно знижуючи рівень мікрофлори в повітрі. Тому люди з різними відхиленнями в діяльності верхніх дихальних шляхів та легень найкраще почуватимуться у хвойному лісі. На Тайвані, в Південній Кореї та Японії давно практикується спеціальна терапевтична методика, яка відома як «лісові ванни». Її суть дуже проста: щоб привести до норми здоров’я та моральний стан, люди проводять певний час у лісі, активно вдихаючи фітонциди, що виробляються рослинами.

Гірське повітря

Крім захопливих пейзажів, у горах людина має змогу насолодитися дуже чистим повітрям, поліпшити здоров’я і гармоніювати психічний стан. Чистота гірського повітря зумовлена низкою причин. Перша, найочевидніша, – в горах незручно будувати фабрики і заводи. Відповідно, там немає викидів вуглекислого газу, промислових відходів, отруйних випарів та інших шкідливих речовин, що виробляються виробничими підприємствами. Деякі люди можуть заперечити цьому, зазначивши, що навіть у горах є автомобілі і, відповідно, вихлопні гази та пил. Але на противагу цьому виступає друга причина – висота. Як правило, усі шкідливі домішки важчі за повітря, і їх накопичення відбувається внизу. Нагорі залишається виключно чисте повітря. Третя причина – мінімальна кількість мікроорганізмів. Це зумовлено тим, що в горах підвищене сонячне випромінювання, яке і вбиває більшу частину шкідливої мікрофлори. Також сонце виступає в ролі іонізатора та озонатора повітря. Під дією ультрафіолетового випромінювання молекули кисню та азоту, що входять до складу повітря, розпадаються на вільні іони, а частина двохатомних молекул кисню стають трьохатомними, перетворюючись на озон, що надає повітрю свіжості.

Однак порівняно з рівнинною місцевістю в горах концентрація кисню менша. Але і в цьому є користь: в хід вступають резервні сили організму. Це сприяє поліпшенню кровообігу і роботи легень. У наш час для спортсменів навіть існують висотні тренування саме через низьку концентрацію кисню в гірському повітрі. Тренування в горах підвищують фізичний стан за рахунок поліпшення кисневотранспортної функції крові та перебудови низки процесів на молекулярному рівні. У результаті в крові, тканинах та органах спортсмена знижується парціальний тиск кисню, а у відповідь вмикаються адаптаційні механізми організму. Це веде до збільшення витривалості та працездатності, зниження ваги, поліпшення самопочуття та скорочення періоду реабілітації після травм і хвороб.

Цікавий факт: більшість мешканців гірської місцевості порівняно з жителями рівнин мають більшу тривалість життя. Наприклад, монахи гори Афон, що у Греції, в середньому живуть на 10 років довше порівняно зі звичайними греками. Також гарним прикладом слугує дивовижне плем’я хунзи, що живе в Гімалаях на півночі Індії. Хунзи знаходяться в гірській ізоляції. Жителі цього племені живуть у середньому 120 років і завжди мають чудове здоров’я. Ну а про довгожителів Тибету і Кавказу не чув лише ледачий.

Не все так просто

Безумовно, лісове і гірське повітря позитивно впливають на самопочуття людини, як фізичне, так і психічне. Але і тут є свої нюанси. Перше, що потрібно пам’ятати – не можна рватися ані в ліс, ані в гори без підготовки.

Якщо людина дуже довго живе в мегаполісі, більшу частину часу проводить у закритому приміщенні, при цьому рідко буває на свіжому повітрі, то прогулянка в лісі може закінчитися у кращому разі запамороченням, у гіршому – непритомністю. Причиною цього виступає різкий приплив свіжого повітря у відвиклі від нього легені і підвищення концентрації кисню в крові. Але після декількох відвідувань лісу або хоча б паркових зон цей небажаний ефект зникне. Чудодійний хвойний ліс через велику кількість фітонцидів може нашкодити людям, що страждають на серцево-судинні захворювання. При тривалому перебуванні у хвойному лісі, особливо спекотними днями, люди з вадами серця або підвищеним кров’яним тиском можуть відчути мігрень, шум у вухах, ускладнення дихання або навіть біль у серці. Найкращим рішенням для них стануть прогулянки у змішаних або листяних лісах.

З горами ситуація ще серйозніша. Низька концентрація кисню на невеликих висотах піде на користь людині, але якщо ви вирішили підкорити серйозні вершини, для цього потрібна якісна підготовка. Розріджене повітря може викликати гіпоксію – кисневе голодування. Мінімальний негативний ефект при гіпоксії – це непритомність. Якщо сила або період гіпоксичного впливу вища за адаптивні можливості організму, органу або тканини, в них відбуваються незворотні трансформації. Найчутливіші до дефіциту кисню центральна нервова система, серцевий м’яз, тканини нирок та печінки. А що найстрашніше – гіпоксія може призвести до летального випадку. Навіть досвідчені альпіністи та скелелази перед підкоренням великої висоти тренуються кілька місяців. Для звичайних людей можуть знадобитися роки тренувань.

Сучасний світ приховує в собі велику кількість невидимих загроз, які, на жаль, ховаються в найнеобхіднішому – повітрі. Занурившись у міський ритм, людство відійшло від природи, а в ній, по суті, все найкраще, що може запропонувати життя. Ліс і гори – одні з таких дарів. У цьому плані жителям України пощастило, адже в нашій країні є Карпати. Погодьтеся, це прекрасна можливість насолодитися і гірським, і лісовим повітрям одночасно. Але завжди варто пам’ятати, що навіть корисні та приємні речі через неправильний підхід можуть призвести до негативних наслідків. Прикро, якщо ці наслідки стосуватимуться здоров’я. Тому бережіть і покращуйте його, частіше вирушайте до лісу або гір, а якщо немає можливості – до найближчого парку, дихайте чистим повітрям і, найголовніше, робіть це правильно.

Ознайомитися з цим та іншими матеріалами в журналі

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

19 Жов 2015

Камінний вентилятор КАМ – економне тепло у Вашій оселі

Голосування
Наскільки зручним для вас став оновлений сайт?

результати

Loading ... Loading ...
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Гру    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031