fbpx
24.11.2020 Статті

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

Сучасні будинки та квартири – це герметично закриті приміщення, обставлені меблями, різною побутовою та оргтехнікою, килимовими покриттями та іншими предметами побуту. У такому оточенні людині жити досить зручно, але не завжди безпечно. Повітря у таких приміщеннях швидко насичується вологою і вбирає в себе велику кількість летких органічних речовин, які надходять з різних джерел. Та й сама людина у процесі дихання активно насичує повітря вуглекислим газом, що разом з іншими чинниками помітно погіршує якість повітря і в довгостроковій перспективі становить серйозну загрозу для її здоров’я. Вирішити цю проблему дозволяють сучасні вентиляційні системи, що забезпечують необхідний повітрообмін. А скеровувати роботу таких систем і підказувати їм, коли та в якому режимі працювати, здатні датчики якості повітря. Про них і йтиметься у нашій серії статей.

Що для нашої людини означають слова «домашній комфорт» та «затишок»? Напевно, перш за все, тепло, яке особливо цінне холодної пори року. Цим і пояснюється така висока популярність сучасних віконних склопакетів, які сьогодні присутні практично у кожному будинку, максимально захищаючи житло від вуличного холоду та усіляких примх погоди. Однак іноді трапляється так, що, виграючи в одному, ми втрачаємо у чомусь іншому. Завдяки віконним склопакетам наші квартири та будинки мають дуже високий ступінь герметичності. Якщо для заощадження тепла у приміщенні це плюс, то для вентиляції це великий мінус. За недостатньої вентиляції та у разі постійного перебування людей у приміщенні повітря набагато швидше стає непридатним для нормального життя: у ньому значно знижується вміст кисню та збільшується вміст вуглекислого газу, вологи, з’являються різні сторонні домішки та запахи.

Зрозуміло, що таке повітря навіть у найтеплішому будинку не зможе забезпечити господарям комфорт та затишок, і з цим точно треба щось робити. Але як боротися з тим, що не можна побачити і відчути? Адже якщо некомфортну температуру людина може відчути своїм тілом і вжити заходів для виправлення ситуації, то з некомфортним повітрям справи йдуть складніше: його зазвичай не помічають доти, доки не з’являються головні болі і не погіршується самопочуття. Як же визначити ступінь забрудненості повітря та той момент, коли пора діяти? Для вирішення цього завдання призначені датчики, які визначають показники вологості, концентрації вуглекислого газу, летких органічних речовин і т. ін.

Частина перша: вологість і датчики вологості

Це один з основних показників якості мікроклімату в приміщенні. Відносна вологість підвищується за рахунок пари, яка утворюється під час приготування їжі, приймання ванни або душу, а також у разі зниження кімнатної температури (часто восени перед початком опалювального сезону та навесні після його завершення). Сама людина теж є генератором вологи: постійне дихання та випаровування рідини з поверхні її тіла також сприяють збільшенню концентрації пари в повітрі. За недостатньої вентиляції приміщення рівень вологості зростатиме і створюватиме проблеми для його мешканців.

З числа можливих таких проблем можна назвати появу та поширення цвілі (грибків). Відносна вологість вище норми (більше 60%) та помірно тепла температура (від +18 до +25 ° С) створюють ідеальні умови для розмноження цих шкідливих мікроорганізмів.

Невеликі та майже непомітні плями цвілі у місцях підвищеної вологості можуть створити серйозні проблеми для здоров’я людей. Цвіль викидає у повітря величезну кількість спор розміром 2-8 мкм, які у разі потрапляння в органи дихання людини викликають алергічну реакцію і можуть призвести до низки захворювань – ринітів, фарингіту, бронхіту, астматичних нападів та ін. Продуктами метаболізму цвілі є сильні отрути, які можуть викликати отруєння, розвиток ракових захворювань печінки та легень, серцево-судинну патологію, ураження центральної нервової системи. Також грибок може стати причиною різних захворювань шкіри, які виражаються у вигляді дерматитів та інших запальних процесів. Перебуваючи під постійним впливом цвілі, імунітет людини повільно, але впевнено втрачає свою силу.

Підвищена вологість повітря шкідлива і для меблів, які насичуються зайвою вологою, стають сирими та втрачають свої споживчі властивості.

Не менш шкідливим є і надмірно сухе повітря, що має знижений вміст вологи. Найчастіше така ситуація спостерігається холодної пори року. Коли знижується температура, знижується і точка роси, внаслідок чого волога конденсується на всьому і йде з повітря. За негативних температур відбувається кристалізація вологи, яка переважно випадає на землю та різні поверхні. У результаті цього до наших будинків та квартир надходить повітря зі зниженим вмістом вологи, що вимагає додаткового зволоження. До того ж, потрапляючи у прогріте приміщення (особливо це актуально в опалювальний сезон), воно прогрівається і стає ще сухішим. Річ у тім, що тепле повітря, на відміну від холодного, здатне утримувати в собі більше вологи, тому за підвищення температури знижується відношення кількості присутньої вологи до максимально можливої її кількості за цієї температури. Це відношення є вираженням відносної вологості повітря, яка за підвищення температури буде зменшуватися, створюючи у людини відчуття надмірної сухості. За низької відносної вологості (менше 40%) навіть здорові люди можуть відчувати дискомфорт, сонливість, свербіж та подразнення шкірних покривів. Зайве сухе повітря провокує пересихання слизової оболонки дихальних шляхів і обтяжує перебіг респіраторних захворювань, що особливо актуально для дітей.

РІШЕННЯ. Визначити кількість вологи у повітрі дозволяють датчики вологості (гігрометри) та датчики температури і вологості (термогігрометри). Ці пристрої застосовуються у приватних квартирах та будинках, комерційних, навчальних та медичних установах. Багато сучасних побутових вентиляторів обладнані ними за замовчуванням, що дозволяє вентиляційним пристроям автоматично вмикатися і змінювати режими роботи залежно від показника вологості повітря та температури, підтримуючи у нормі значення цих найважливіших параметрів мікроклімату.

Електромеханічні гігростати ВЕНТС HR-S призначені для керування зволоженням та осушенням у системах вентиляції, кондиціювання та обігрівання. Гігростати також можуть використовуватися як сигналізаційні пристрої, коли вологість перевищує або падає нижче встановленого рівня. Гігростат монтується на стіні всередині приміщень. Синтетичний елемент використовується  у пристрої як сенсорний засіб, який розширюється у разі підвищення рівня вологості та звужується у разі його зниження.

Ширший функціонал має датчик вологості та температури DPWC11200, призначений для керування температурою, зволоженням та осушенням у системах вентиляції, кондиціювання та обігрівання. Пристрій також монтується на стіні і має два аналогових виходи (0-10 В; 4-20 мА), які дозволяють здійснювати плавне регулювання швидкості вентилятора (для цього потрібен вентилятор з ЕС-двигуном). За плавного регулювання швидкість вентилятора змінюється пропорційно рівню вологості та температури. Наявність релейного та аналогового виходів робить датчик сумісним практично з будь-якою вентиляційною системою.

Далі буде…

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

19 Жов 2015

Камінний вентилятор КАМ – економне тепло у Вашій оселі

Голосування
Наскільки зручним для вас став оновлений сайт?

результати

Loading ... Loading ...
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Кві    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031