fbpx
19.06.2024 Статті

Забруднення повітря: чим дихати?

Забруднення повітря є сьогодні однією з найсерйозніших екологічних загроз здоровʼю людини. Про це постійно говорять і пишуть найавторитетніші міжнародні організації та медіа. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, третина випадків смерті від інсульту, раку легень та серцевих захворювань зумовлена саме негативним впливом забрудненого повітря, що еквівалентно впливу тютюнового диму. Чи є рішення, які дають змогу зменшити цей вплив на здоров’я людей і покращити ситуацію? Фахівці відповідають на це запитання ствердно.

Відчиняючи вікна для провітрювання свого дому чи офісу, ми вважаємо, що дихатимемо свіжим і чистим повітрям. Свіжим – так, але чи чистим? Більшість людей проживає у великих і малих містах, які роблять свій внесок у справу забруднення довкілля. У результаті свіже повітря потрапляє в наші помешкання разом із пилом та іншими шкідливими речовинами. Найчастіше ці забруднювачі мають незначні концентрації і не шкодять здоров’ю людей. Однак поблизу джерел забруднення, а також під час лісових пожеж, тління торф’яників або піщаних бур ситуація різко погіршується, що може призвести до небажаних наслідків для здоров’я.

 

Невтішна статистика

Забрудненість повітря визнане ООН однією з основних загроз здоровʼю людини. За даними цієї організації, понад 90 % людей у всьому світі сьогодні дихають повітрям, рівень забрудненості якого перевищує допустимі норми. Значна шкода здоровʼю заподіюється навіть за низьких рівнів вмісту багатьох забруднювачів повітря.

Забруднювальні речовини мають різні розміри (від мікрона до 0,1 мм) та походження. Дослідження показали, що найбільшої шкоди здоров’ю людини заподіюють дрібнодисперсні часточки з аеродинамічним діаметром менше ніж 2,5 мкм (PM2.5). При вдиханні такі часточки не затримуються в носі та носоглотці, а одразу потрапляють до нижніх дихальних шляхів (бронхів, бронхіол, альвеол) та серцево-судинної системи. Разом з ними до організму людини можуть потрапляти різноманітні віруси, бактерії та мікроби. Через свою незначну вагу дрібнодисперсний пил може довший час не осідати і майже постійно бути в повітрі.

Власні дані з цього питання оприлюднила й Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ): у 2019 році 99 % світового населення проживало в районах, де рівень забрудненості повітря перевищував значення, встановлені в рекомендаціях ВООЗ. За даними цієї організації, сукупний вплив забрудненості навколишнього повітря та повітря всередині житлових приміщень є фактором передчасної смерті 6,7 мільйона людей на рік. Згідно з оцінками ВООЗ, у 2019 році забрудненість атмосферного повітря спричинила передчасну смерть 4,2 мільйона людей у всьому світі. Відповідно, забруднене повітря в закритих приміщеннях стало причиною передчасної смерті приблизно 2,5 млн людей. І це дані лише за один рік.

 

Діти ризикують найбільше

Найчутливішою до забрудненого повітря категорією є діти. Згідно з науковими даними, частий вплив забрудненого повітря на дітей у ранньому віці призводить до виникнення довгострокових наслідків для здоровʼя, як-от легеневі та серцево-судинні захворювання, рак легень, неврологічні та нейродегенеративні хвороби, діабет та ін. До респіраторних захворювань, повʼязаних із забрудненим повітря, належать такі поширені дитячі недуги, як інфекції верхніх дихальних шляхів, середній отит і алергічні хвороби.

Через свої фізичні особливості діти піддаються сильнішому, ніж дорослі, впливу забрудненості повітря, оскільки дихають удвічі швидше і часто ротом, вбираючи в себе більший обсяг забруднювальних речовин. Крім цього, їхні органи дихання знаходяться ближче до землі, де концентрація забруднювальних речовин найбільша. Діти фізіологічно більш уразливі до забрудненості повітря, ніж дорослі, оскільки їхній мозок, легені та інші органи ще не досягли достатнього рівня розвитку, тому механізми захисту від впливу токсичних забруднювачів не працюють у них так, як у дорослих. Тривалий вплив забруднювальних речовин може порушити ріст і формування їхніх органів, впливати на розвиток мозку в найважливіші ранні роки життя, що призводить до довгострокових наслідків для фізичного та розумового розвитку.

 

Джерела забруднення

Забруднювачі атмосферного повітря та повітря всередині приміщень – це складна суміш речовин, що охоплює дисперсні часточки, озон, діоксид азоту, оксид вуглецю та діоксид сірки. До її складу також можуть входити бензол або важкі метали, до яких належать мишʼяк, хром, свинець і ртуть. Основними джерелами забруднення атмосферного повітря є спалювання викопних видів палива (наприклад, камʼяного вугілля), а також відходів та сміття, процеси промислового виробництва, сільськогосподарська діяльність, будівництво, знесення будівель, автотранспорт та ін.

Ступінь забрудненості повітря в приміщеннях прямо залежить від параметрів повітря, а також від наявності різних джерел забруднення в самих приміщеннях – будинках, квартирах, дитсадках, школах, медичних закладах тощо. Зазвичай якість повітря в приміщеннях погіршується внаслідок куріння, користування засобами побутової хімії та особистої гігієни, приготування їжі, опалення з використанням кам’яного вугілля та біопалива тощо. Варто зазначити, що тверді часточки дрібнодисперсного пилу, які з’являються в результаті процесу горіння, є однією з найшкідливіших форм забруднення повітря. Вони не мають ані кольору, ані запаху і здатні проникати глибоко в легені, кровоплин та мозок, викликаючи проблеми зі здоров’ям.

Оскільки джерела забруднення повітря є як ззовні приміщень, так і всередині, для підтримання належної чистоти повітря важливо дотримуватися двох основних вимог: забезпечити постійне витягання забрудненого повітря з приміщення, а також налагодити постійний приплив очищеного повітря з вулиці.

 

Що робити?

Якщо розвʼязання проблеми очищення атмосферного повітря потребує консолідації зусиль усієї міжнародної спільноти, то про чистоту повітря в приміщеннях ми здатні подбати самостійно.

Провідну роль у цьому відіграє саме вентиляція. Сучасні вентиляційні пристрої не тільки постійно виводять забруднене повітря назовні, а й очищують припливне атмосферне повітря, яке надходить у приміщення. Для цього використовуються фільтри грубого та тонкого очищення, якими можуть комплектуватися вентиляційні установки.

Фільтри грубого очищення (клас фільтрації G1–G4) вловлюють забруднення найбільшого калібру: від 60 до 90 % великих синтетичних часток розміром понад 0,4 мкм. Ці фільтри створюють первинний бар’єр для проникнення у вентиляційний пристрій та приміщення великих забруднювачів (комах, пір’я, пуху, шерсті тварин, крупного насіння, пилу, сажі та ін.). Фільтри грубого очищення мають просту конструкцію і можуть бути виконані з тонкої губки, металевої сітки або полотна з синтетичних волокон.

Фільтри тонкого очищення (клас фільтрації F5–F9) здатні утримати до 75 % часток розміром менше ніж 0,4 мкм. Завдяки високій щільності фільтрувального матеріалу вони затримують найнебезпечніші для здоров’я людей часточки – середній і дрібний пил, пилок рослин, спори грибів та цвілі, а також бактерії. За конструкцією більшість фільтрів тонкого очищення мало відрізняється від фільтрів класу G, проте виготовляється зі щільнішого матеріалу, за яке найчастіше слугує синтетичне полотно.

Перевага від використання вентиляційного обладнання з функцією фільтрації повітря полягає і в тому, що фільтри можна легко діставати і міняти. Будь-які фільтри можна придбавати окремо і самостійно встановлювати як у наявні ПВУ, так і в кімнатні децентралізовані вентиляційні установки (рекуператори), обираючи потрібний клас фільтрації. Крім того, є окремі фільтрувальні блоки (фільтр-бокси), які встановлюються в системах припливної вентиляції. Такі фільтр-бокси можуть містити не лише фільтри грубого й тонкого очищення, а й так звані HEPA-фільтри, які забезпечують надтонке очищення повітря (мінімальна ефективність становить 99,97 % для мікрочасток розміром 0,3 мкм).

Побутові витяжні вентилятори, встановлені в санвузлах та ванних кімнатах, також сприяють швидкому виведенню з цих приміщень забруднень, викликаних використанням продуктів побутової хімії – мийних засобів, засобів для чищення та ін.

Отже, вентиляційні пристрої не лише забезпечують постійний повітрообмін і надходження свіжого повітря, створюючи у приміщеннях комфортний мікроклімат, а й підтримують високий ступінь чистоти повітря, яким дихають дорослі й діти.

Дізнатися більше про вентиляційне обладнання Вентс, яке стоятиме на варті вашого здоров’я та здоров’я ваших дітей, можна тут.

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

Голосування
Чи допомагають Вам розсилки новин стежити за новинками?

результати

Loading ... Loading ...
Червень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Тра    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930