fbpx
5.12.2019 Статті

Місто майбутнього

Напевно, ви чули про розумний пилосос, розумний холодильник і систему «розумний будинок». А чи відомо вам, що існують розумні міста? Завдяки впровадженню сучасних технологій проживання в таких містах стає надзвичайно комфортним. Мельбурн, Женева, Амстердам, Сан-Франциско, Токіо та Сингапур уже сьогодні перетворюють життя своїх городян майже на казку. Проте не вони наразі диктують світову моду на концепцію Smart City. Висловлюючись спортивною термінологією, абсолютним чемпіоном у цьому напрямку останні кілька років є Дубай, який до статусу розумного міста також сміливо може додати звання інноваційного та креативного.

Журнал VENTS Magazine №4

Підписуйтесь на сторінку журналу VENTS Magazine у Фейсбуці

Будь-який мегаполіс являє собою складний механізм за участю великої кількості міських систем. З цієї причини реалізація будь-яких технічних та технологічних нововведень у містах завжди вимагає інтегрального підходу і значного часу на проектування, узгодження та реалізацію. У Дубаї все інакше. Це місто не звикло втрачати час і сміливо демонструє світові, наскільки швидко можна змінювати навколишній світ. І мова не лише про найвищі будівлі, фантастичні фонтани та штучні острови.

2014 року в Дубаї було ухвалено програму «Розумне місто», яка передбачає поетапну реалізацію понад 540 проектів, які покликані докорінно поліпшити життя городян. Програма включає всі сфери міського життя – від побуту та роботи до відпочинку та розваг. Серед стратегічних завдань – переведення 1100 державних послуг в електронний формат онлайн, створення автоматизованої транспортної системи, доступ до безкоштовного високошвидкісного Wi-Fi по всій країні, а також розвиток економіки даних, яка, за розрахунками влади, до 2021 року має додатково приносити до ВВП країни близько $2,83 млрд.

Чи стане з часом Дубай інтелектуальним містом майбутнього, залежить від успішної реалізації запланованих проектів. А зараз давайте ознайомимося з десятком найбільш цікавих та інноваційних ідей, які вже реалізовані або перебувають на стадії реалізації.

Hyperloop Dubai

Поки у всьому світі лише обговорюють нову ідею Ілона Маска про створення транспортної системи майбутнього Hyperloop, у Дубаї ця ідея вже втілюється в життя. Тут активно ведуться роботи зі створення першої ділянки наземного тунелю, що з’єднає Дубай зі столицею держави Абу-Дабі. Після запуску лінії Hyperloop в експлуатацію відстань у 139 км між містами можна буде подолати лише за 12 хвилин. Надалі планується продовжити транспортний коридор до столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяда.

Марсіанське місто

Влада Дубая думає не лише про сьогодення і майбутнє, але й про дуже далеке майбутнє. Одним із найбільш амбітних перспективних проектів у країні є програма «Марс 2117», що передбачає побудову міста на Марсі й відправлення туди людей через 100 років. Першим етапом реалізації цієї програми буде зведення в пустелі поблизу Дубая космічного містечка, в якому проходитиме підготовка національних кадрів у сфері сучасних космічних технологій, штучного інтелекту і робототехніки. Вартість проекту оцінюється у $136 млн.

Еко-готель у пустелі

Можливо, ви не повірите, але найекологічніший у світі курорт теж планується відкрити в еміратській пустелі. Готель Oasis Eco Resort розміститься навколо природного джерела в оазисі Ліва і матиме у своєму розпорядженні 84 номери люкс, велику кількість терас, басейн, фітнес-центр, спа і багато інших можливостей для відпочинку. По всьому периметру комплексу будуть встановлені сонячні панелі загальною площею 14,5 тис. кв. м, вода проходитиме вторинну переробку, а для догляду за великим садом використовуватиметься вода з підземних джерел.

Мега-сонячний парк

Там, де є багато сонця, мають бути сонячні панелі. Так порахували в Дубаї і вирішили побудувати на пустельній місцевості величезний сонячний парк, здатний забезпечити місто дешевою електроенергією. Згідно з проектом до завершення будівництва до 2030 року потужність парку має досягти 5000 мВт. Проект являє собою сонячну електростанцію баштового типу, в центрі якої буде розміщена сонячна вежа заввишки близько 260 м. Швидше за все, це буде найвища сонячна вежа у світі.

«Реактивні» пожежники

При будь-якій пожежі рахунок іде на секунди, тому пожежні служби повинні діяти максимально оперативно. Але що робити, якщо в місті автомобільні пробки і вчасно дістатися до місця загоряння просто неможливо? У Дубаї вирішили проблему кардинально, забезпечивши пожежних флайбордами, які досі використовувалися виключно для розваг на воді. Якщо рух по трасі ускладнено, завжди можна пересісти на водний мотоцикл, захопити з собою флайборд і вже за кілька хвилин прибути на місце та приборкати вогняну стихію.

Автономне повітряне таксі

Окрім інших інноваційних напрямків, Дубай також вирішив застовпити за собою світове лідерство у сфері транспортних послуг. Як вам ідея автономного безпілотного та екологічно чистого повітряного таксі? У цій країні немає нічого неможливого. Електричний мультикоптер, розрахований на двох осіб, успішно пройшов випробування і готовий до перевезення пасажирів. Час польоту безпілотника обмежений 30 хвилинами, адже батарея вимагає заряджання кожні 40 хвилин. Максимальна швидкість повітряного таксі становить 100 км/год, середня – 50 км/год.

Миттєва доставка

Бажання клієнта – закон! Судячи з усього, в Дубаї цю фразу розуміють буквально. Опитування, проведене маркетологами компанії Costa Coffee серед своїх клієнтів, засвідчило, що 82% респондентів хотіли б мати можливість отримувати свої улюблені напої за допомогою дронів. У відповідь компанія одразу ж протестувала нову послугу Drone Drop із доставки квадрокоптером охолоджених напоїв відвідувачам місцевого пляжу. Будь-який охочий міг зробити замовлення за телефоном і вже за кілька хвилин отримати мохіто, не встаючи з пляжного шезлонга.

Робот-поліцейський

Деякі дива техніки з далекого майбутнього, якими нас дивують режисери у своїх фантастичних фільмах, в сьогоднішньому Дубаї можна зустріти просто на вулиці. Наприклад, прогулюючись вулицями цього міста, будьте готові зустріти справжнього робокопа. Робот-поліцейський – це ще один амбітний проект, покликаний перекласти частину функцій поліції на плечі роботів. Перший такий неупереджений правоохоронець вже патрулює вулиці Дубая. Його зріст становить 170 см, вага – 100 кг. Він носить звичний поліцейський кашкет, має на грудях електронне табло і пересувається на колесах. У разі успіху проекту п’яту частину всіх патрульних міста до 2030 року становитимуть робокопи.

Джунглі в пустелі

Чи можете ви собі таке уявити? Ні? А в Дубаї можуть. І не лише уявити, але й спроектувати і розпочати реалізацію. Готель Rosemont Five Star Hotel & Residences незабаром стане першим у світі, де на спеціальній терасі між двома його вежами, на території 7 тис. кв. м і висоті 53 м, розкинеться власний тропічний ліс! Постояльці готелю зможуть поблукати справжніми джунглями зі струмками і водоспадами, відпочити на піщаному пляжі, скупатися в басейні у стилі Юрського періоду. Також тут передбачені парк атракціонів та акваріум. А в фойє готелю будуть встановлені мультиплікаційні 4D-дисплеї підводного світу.

Безпілотний поліцейський автомобіль

Незважаючи на дуже низький рівень злочинності в ОАЕ, керівництво Дубая планує реалізацію ще одного амбітного проекту на допомогу поліцейським. Йдеться про запуск автоматизованих транспортних засобів для патрулювання вулиць. Це повністю автономний автомобіль, який ідеально підходить для патрулювання в міських умовах. Він має відеоогляд на 360 градусів, може розпізнавати обличчя людей, які перебувають у розшуку, і в потрібний момент запустити дрон для виконання особливих місій. Новий транспортний засіб отримав назву 0-R3.

Ознайомитися з цим та іншими матеріалами в журналі

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

19 Жов 2015

Камінний вентилятор КАМ – економне тепло у Вашій оселі

Голосування
Наскільки зручним для вас став оновлений сайт?

результати

Loading ... Loading ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930