fbpx
3.01.2020 Статті

Повітря молодості

Напевно, Ви помічали, як при тривалому перебуванні на природі покращується колір обличчя та стан шкіри? В усьому заслуга свіжого повітря, позбавленого різноманітних домішок та наповненого киснем. Саме такого повітря шкіра потребує щодня, щоб зберегти свою функціональність та зовнішню привабливість.

Журнал VENTS Magazine №2

Підписуйтесь на сторінку журналу VENTS Magazine у Фейсбуці

У прагненні зберегти красу та молодість жінки звертаються до цілого арсеналу косметичних засобів та процедур. І всі вони спрямовані на зменшення або профілактику різних проблем зі шкірою. Однак будь-який грамотний косметолог порадить в обов’язковому порядку не лише правильно очищувати, тонізувати та зволожувати шкіру, але й дотримуватися раціонального режиму дня, в тому числі частіше бувати на свіжому повітрі та провітрювати приміщення.

Середньостатистичний мешканець нашої країни у кращому випадку проводить на вулиці одну годину на день. Як правило, ця година включає прогулянку міськими вулицями або сусіднім парком. Зрідка вдається виділити більше часу на вихідних та виїхати на природу, до річки, озера або в ліс. Такі поїздки не завжди є регулярними і завжди недостатні для задоволення потреб організму у свіжому повітрі. Шкіра дихає 24 години на добу, тож одна година на вулиці принесе мало користі, якщо решту часу ви проводите у недостатньо провітрюваному приміщенні. Як саме впливає свіже повітря на вашу красу та молодість шкірного покриву? Давайте розберемося.

Математика молодості

Молода шкіра – це здорова шкіра. Вона не лише має відмінний зовнішній вигляд, але й добре виконує свої функції. Тонус шкіри перебуває на оптимальному рівні, судини не збираються в «зірочки», а її тон завжди залишається світлим та свіжим. Тому для подовження своєї молодості необхідно забезпечити свою шкіру всім необхідним і, насамперед, киснем.

Шкіра, як і легені людини, весь отриманий із повітря кисень віддає організму. Після перерозподілу на користь життєво важливих органів їй залишається 1–2% від загального обсягу кисню, який циркулює у крові. Решту кисню шкіра отримує безпосередньо з навколишнього повітря. За день шкірний покрив людини може засвоїти 3–4 г кисню: по 1 мг газу на годину на кожні 10 кв. см, що становить всього 2% від загального газообміну організму. Однак пил, піт, надлишковий шкірний жир, а також деякі косметичні засоби перешкоджають засвоєнню кисню шкірою та створюють його нестачу. Як бачите, в сучасних умовах кисень дістається шкірному покриву з великими труднощами.

Мінус кисень

Що ж відбувається зі шкірою при нестачі кисню?

– Виникає дефіцит речовин, необхідних для безкисневого вироблення енергії для відновлення шкіри.
– Різко падає кількість вироблених складних білків протеогліканів, а також гіалуронової кислоти, яка є важливою для утримання вологи в клітинах шкіри.
– Зменшується синтез особливих ліпідів, що зміцнюють верхній шар епідермісу і таким чином захищають його від зовнішнього висихання. Це призводить до витончення шкіри, лущення, втрати блиску.
– Сповільнюється оновлення клітин епідермісу, в результаті чого шкіра стає грубішою.
– У шкірі накопичуються агрегати волокон колагену.

Усі ці зміни призводять до появи зморшок. Старінню шкіри також сприяє регулярний вплив вільних радикалів. Вони утворюються в організмі постійно, але за нормального протікання обмінних процесів їхній негативний вплив зменшується завдяки протидії природних антиоксидантів. Від браку кисню ця рівновага порушується, і вільні радикали починають негативно впливати на клітини шкіри.

Також за цих умов шкіра недостатньо отримує амінокислот, ліпідів, глікогену – тобто тих будівельних елементів, які є необхідними для постійного оновлення шкіри. Компенсувати їх нестачу за допомогою косметичних засобів можливо лише тимчасово.

Штучні бар’єри

Якщо б ми більшу частину часу проводили на свіжому повітрі, наша шкіра не відчувала б нестачі кисню та залишалася молодою максимально довгий час. Однак спосіб життя сучасної людини передбачає її часту присутність у закритих та не завжди добре провітрюваних приміщеннях. У результаті повітря, яке оточує людину досить часто перенасичене вуглекислим газом, різноманітними домішками та шкідливими випарами. Як підсумок – дефіцит кисню та надлишок забруднювальних шкіру речовин. В опалювальний сезон ситуація погіршується зниженням відносної вологості повітря в опалюваних приміщеннях, що призводить до нестачі вологи та сухості шкіри.

Але і це ще не все! У шкірного покриву є ще один ворог, який проявляє себе в закритих приміщеннях. Мова йде про домашній пил, який є не лише сильним алергеном для хворих на алергію, але й потужним стимулятором для погіршення стану шкіри. Інтер’єр з великою кількістю текстилю, килимів, плюшевих іграшок, м’яких меблів, відкритих полиць із книгами дозволяє пилу затримуватися навіть при регулярних вологих прибираннях. Якщо в такому приміщенні проводити багато часу, можна очікувати, що пил буде проникати в пори шкіри та забивати їх. Замість того, щоб забезпечити шкірі дихання, забиті пори погіршують надходження кисню всередину тканин організму. Ефективність прогулянок на свіжому повітрі та провітрювання приміщень у цьому разі зменшується, оскільки шкіра не в змозі пропустити крізь себе необхідну кількість кисню. Очищення обличчя та інші косметичні процедури вирішують цю проблему тимчасово, оскільки при подальшому перебуванні в запилених приміщеннях пори закупорюються дуже швидко, внаслідок чого шкіра буде втрачати свою свіжість та пружність.

Запорука молодості

Які ж рекомендації можна дати тим, хто прагне завжди виглядати молодо й мати здорову та красиву шкіру?

– Насамперед, усім завсідникам закритих приміщень можна порадити збільшити час перебування на свіжому повітрі та частіше виконувати фізичні вправи. Ранкова пробіжка або зарядка на балконі забезпечать вам не лише активний приплив кисню, але й активізують весь організм. Якщо вдень ви перебуваєте в офісі чи будь-якому іншому приміщенні, подумайте про післяобідній променад. Невелика прогулянка також буде корисною і для ваших ніг. Після роботи частину шляху додому можна пройти (звісно, якщо ви не на своєму автотранспорті). Також можна прогулятися в найближчому парку, вигуляти улюблену собаку, потренуватися на вуличних спортивних тренажерах або зіграти з кимось у волейбол. Дуже важливо при цьому бути вдягнутим за погодою, але при цьому, щоб шкіра могла дихати.
– Перебуваючи у приміщенні, завжди необхідно пам’ятати про необхідність його частого провітрювання. Особливо, якщо в приміщенні знаходиться багато людей. Сучасні віконні склопакети є ворогами вентиляції, тому прийнятним рішенням може бути звичайне провітрювання шляхом відкривання вікон чи кватирок.

Більш зручний та сучасний варіант вирішення цього завдання – встановлення в приміщеннях припливних клапанів (провітрювачів) із функцією регенерації теплової енергії або більш продуктивних припливно-витяжних вентиляційних систем. Використання такого обладнання дозволить не лише завжди мати свіже повітря при зачинених вікнах, але й економити на опаленні в зимовий період завдяки рекуперації тепла.

– Ну і наостанок: не забувайте регулярно приймати ванну або теплий душ. Тепла вода відкриває пори шкірного покриву та очищує їх від накопиченого пилу та бруду, відкриваючи доступ кисню.

Залежність між станом шкіри та свіжим повітрям є прямо пропорційною. Піклуючись про зовнішність, приділіть увагу базовим речам, які покращують якість життя – чистоті та свіжості повітря, фізичній активності та правильному харчуванню.

Ознайомитися з цим та іншими матеріалами в журналі

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

19 Жов 2015

Камінний вентилятор КАМ – економне тепло у Вашій оселі

Голосування
Наскільки зручним для вас став оновлений сайт?

результати

Loading ... Loading ...
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Гру    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031