fbpx
29.05.2020 Статті

Чисте повітря проти вірусних захворювань

Медичні фахівці постійно вказують на ту небезпеку, яку несуть здоров’ю людей зважені часточки (РМ – particulate matter), які містяться у повітрі. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щорічно через забруднення повітря різними дрібнодисперсними домішками помирає близько 7 млн ​​осіб. Такі часточки проникають глибоко у легені та серцево-судинну систему людини, тим самим провокуючи розвиток низки небезпечних захворювань. Результати нещодавніх досліджень італійських учених показали, що рівень концентрації в повітрі найдрібніших зважених часточок впливає також і на розповсюдження вірусних інфекцій. Як стверджують дослідники, чим більше у повітрі домішок, тим вища ймовірність поширення інфекційних захворювань.

Такий висновок міститься у звіті вчених з університетів Болоньї, Барі, Трієста, а також Італійського товариства екологічної медицини. Фахівці досліджували шляхи поширення вірусних інфекцій у різних регіонах Італії в 2010, 2016, 2018 та 2020 роках і виявили залежність між зростанням захворюваності та ступенем забруднення повітря зваженими часточками РМ10 та РМ2.5. Отримані дані дозволили вченим дійти висновку, що поширення захворювання COVID-19 також залежить від рівня забруднення повітря.

Підсумки дослідження мають важливе значення в контексті реалізації заходів із запобігання розповсюдженню вірусних захворювань, а також вказують на особливу роль вентиляційних систем з фільтрацією припливного повітря. Особливо це питання актуальне сьогодні для українських міст, де концентрація зважених часточок та різних домішок у повітрі часто перевищує європейські норми.

Більше домішок – більше вірусних захворювань

Відомо, що основними каналами поширення вірусів є повітряно-крапельний та контактно-побутовий. Відповідно усі заходи безпеки, які розробляються організаціями охорони здоров’я, розраховані на запобігання зараженню цими каналами. Проте фахівцям добре відомий ще один шлях поширення вірусних інфекцій – повітряно-пиловий. Якщо у перших двох випадках джерелами зараження є люди та різні поверхні й предмети, то у третьому випадку таким джерелом виступають дрібнодисперсні домішки, які містяться в повітрі.

У забрудненому повітрі міститься підвищена кількість часточок PM10 (<10 мкм) та PM2.5 (<2,5 мкм). Середній розмір вірусів становить близько 0,1 мкм. Така різниця у розмірах дозволяє патогенним організмам прилипати до часточок дрібнодисперсного пилу шляхом коагуляції і перебувати в повітрі впродовж багатьох годин та днів, переміщуючись із вітром на великі відстані. У такому стані віруси можуть довго підтримувати свою життєздатність.

Італійські вчені проаналізували матеріали дослідників вірусних захворювань за останні 10 років і виявили пряму залежність поширення вірусних інфекцій від ступеня забруднення повітря дрібнодисперсними домішками. Так, у 2010 році фахівці виявили кореляцію між кількістю захворювань на пташиний грип та концентрацією у повітрі часточок PM10 та PM2.5. Завдяки азіатським пиловим бурям патогени могли поширюватися на великі відстані. У 2016 році вчені показали, що респіраторно-синцитіальний вірус (RSV), який викликає пневмонію в дітей, проникав глибоко у легені разом з часточками пилу. Швидкість поширення інфекції корелювала з концентрацією PM10 та PM2.5. У 2017 році було доведено залежність між кількістю захворювань на кір у 21 китайському місті в період з 2013 по 2014 рік та концентрацією часточок PM2.5. Результати досліджень показали, що збільшення концентрації PM2.5 на 10 мкг/м³ сприяло зростанню випадків захворювання на кір. І зовсім недавно, у 2020 році, було офіційно підтверджено, що одним з основних чинників поширення вірусу кору в китайському місті Ланьчжоу є забруднене повітря.

Маючи на руках результати цих досліджень, вчені вирішили простежити залежність між ступенем забруднення повітря та поширенням COVID-19 в Італії. З цією метою дослідники проаналізували показники концентрації часточок PM10 по всій країні, надані регіональними агентствами з охорони навколишнього середовища. Отримані дані дозволили виділити тимчасові інтервали, впродовж яких показник PM10 у різних регіонах перевищував європейський пороговий рівень 50 мкг/м³, та зіставити ці результати зі статистичними даними за кількістю захворювань з урахуванням інкубаційного періоду хвороби. У результаті вчені виявили прямий взаємозв’язок між перевищенням порогового рівня концентрації PM10 та кількістю випадків зараження коронавірусною інфекцією.

Шляхи вирішення проблеми

Питання впливу якості повітря на здоров’я людей та, зокрема, поширення вірусних захворювань має сьогодні особливо важливе значення для України. Суха малосніжна зима 2019-2020 рр, що призвела до посилення вітрової ерозії грунту, часті пожежі, а також активна обробка сільськогосподарських земель, робота промислових підприємств та автомобільного транспорту призвели до значного зростання концентрації часточок PM10 та PM2.5 в атмосфері. Численні онлайн-сервіси (https://waqi.info, https://aqicn.org/map/world, https://www.saveecobot.com/maps, https://www.iqair.com, https://www.windy.com та ін.), які відстежують якість повітря в режимі реального часу, регулярно відзначають підвищений рівень забруднення в українських містах. У період спалахів вірусних захворювань такі показники якості повітря можуть погіршити ситуацію та сприяти активнішому поширенню вірусних інфекцій у країні.

Чи можливо якимось чином протистояти загрозі, викликаній забрудненням повітря, та знизити негативний вплив зважених часточок на здоров’я людей? Вирішення цієї проблеми полягає, з одного боку, у створенні умов для зниження вмісту домішок у повітрі, а з іншого – в мінімізації їхнього впливу на організм людини. Зрозуміло, що впливати на вміст часточок PM10 та PM2.5 в атмосферному повітрі досить складно, тому основні запобіжні заходи включають обмеження перебування людей на вулиці в суху вітряну погоду, використання у періоди сильного запилення повітря засобів індивідуального захисту (захисні маски, респіратори та ін.), а також запобігання потраплянню зважених часточок до приміщення.

Оскільки значну частину свого часу люди проводять у закритих просторах, стан їхнього здоров’я багато в чому залежить від якості навколишнього повітря. Для зниження концентрації дрібнодисперсних домішок у приміщеннях фахівці рекомендують звести до мінімуму використання килимів та різних килимових покриттів у будинку, якомога частіше прибирати пил і проводити вологе прибирання приміщень, а також використовувати правильно організовану систему примусової вентиляції і фільтрації повітря. Такі системи подають до приміщення свіже повітря, очищене від пилу та інших забруднювачів. Водночас в обладнанні можуть використовуватися фільтри з різним ступенем очищення – грубого (клас G1…G4), тонкого (клас F5…F9) та високоефективного (клас H10…H14).

Фільтри грубого очищення дозволяють вловлювати великі часточки розміром більше 10 мкм. Це може бути пух, сажа, часточки великого пилу, комахи, пір’я, великий пилок рослин та ін. Фільтри тонкого очищення здатні затримувати часточки діаметром більше 1 мкм, які можуть бути представлені у вигляді пилу (в тому числі дрібнодисперсного), пуху, середнього та дрібного пилку рослин, спор грибів та цвілі, а також бактерій. Такі фільтри є оптимальним рішенням для запобігання проникненню до приміщення часточок PM10 та частково PM2.5, які можуть нести загрозу здоров’ю людини не тільки як збудники різних захворювань, але і як переносники різних патогенних організмів. Фільтри високоефективного очищення (HEPA-фільтри) дозволяють очищувати припливне повітря від найдрібніших часточок величиною більше 0,01 мкм. Такі фільтри не пропустять до приміщення найдрібніший високоалергенний пил PM2.5, спори грибів та найдрібніший пилок, небезпечні віруси та бактерії, а також часточки cмогу. Завдяки своїй здатності вловлювати різні патогенні організми HEPA-фільтри знайшли широке застосування в установах системи охорони здоров’я. Нині вони успішно справляються із завданням очищення припливного та витяжного повітря від збудників вірусних захворювань в інфекційних лікарнях усього світу.

Вже понад 20 років компанія «Вентс» виробляє широкий перелік вентиляційного обладнання для об’єктів різного призначення – від квартир та приватних будинків до великих виробничих підприємств та торговельних центрів. Будь-які припливні та припливно-витяжні системи вентиляції ВЕНТС можуть комплектуватися повітряними фільтрами різних класів очищення залежно від призначення об’єкта та вимог замовника. Завдяки використанню повітряних фільтрів тонкого та високоефективного очищення вентиляційна техніка ВЕНТС прекрасно зарекомендувала себе на безлічі об’єктів, де потрібне підтримання високого ступеня чистоти повітря, що подається.

Особлива увага – вентиляції приміщень

У зв’язку з пандемією COVID-19 Федерація європейських асоціацій опалення, вентиляції та кондиціювання REHVA опублікувала посібник з експлуатації приміщень у районах зі спалахом коронавірусної хвороби. У ньому розглядаються найефективніші на сьогодні практики запобігання поширенню коронавірусу SARS-CoV-2 за допомогою систем опалення, водопостачання та вентиляції. Цей документ є доповненням до посібника ВООЗ для роботодавців та навчальних закладів і призначений для комерційних та громадських будівель.

Як зазначає один з авторів рекомендацій, голова науково-технічного комітету REHVA професор Ярек Курницький (Jarek Kurnitski) з Талліннського технологічного університету, «в документі розглядається ризик передавання коронавірусної інфекції повітряним шляхом за допомогою дрібних зважених часточок розміром менше 5 мкм, які довго можуть перебувати в повітрі та переміщуватися на великі відстані». Такі часточки виникають під час кашлю, чхання та розмови і, на відміну від великих крапель, одразу не осідають на поверхні, а продовжують перебувати в повітрі. Тому вентиляція є важливим інструментом для видалення великої кількості таких часточок з приміщень.

Автори документа зазначають, що ризик зараження COVID-19 зростає у переповнених та погано провітрюваних приміщеннях. Розмір часточок коронавірусу становить 80-160 нм, і вони залишаються активними у звичайних умовах до трьох годин у повітрі приміщення та до двох-трьох днів – на поверхнях і предметах. У зв’язку з цим у приміщеннях комерційного призначення фахівці рекомендують вмикати системи вентиляції за дві години до початку робочого дня та не вимикати одразу після його закінчення. Ще краще підтримувати цілодобовий режим роботи вентиляції, водночас у неробочий час системи можуть працювати зі зниженою інтенсивністю. Примусові системи витяжної вентиляції санвузлів у районах активного поширення COVID-19 повинні працювати цілодобово, а інженери експлуатаційних служб повинні регулярно перевіряти негативний тиск повітря у системах. Водночас не слід відкривати вікна в санвузлах, де працює вентиляція, оскільки це може призвести до зворотного потоку повітря до інших приміщень.

Ще одна рекомендація – не використовувати режим рециркуляції повітря, оскільки вірусні часточки, пройшовши через зворотні канали централізованих вентиляційних установок, можуть повторно потрапити до будівлі. У період спалаху захворювання рециркуляційні заслінки повинні бути закриті через систему керування або вручну. У міру можливостей слід відключити і децентралізовані системи, які використовують локальну рециркуляцію, такі як фанкойли.

У посібнику також згадуються приклади дій, які не дають результату та позбавлені будь-якого практичного сенсу. Наприклад, панує думка, що від вірусу може захистити підвищена температура та вологість у приміщенні. Як зазначають фахівці REHVA, вірус SARS-CoV-2 сприйнятливий лише до температури вище +30 °С та вологості вище 80 %. Зі зрозумілих причин такі показники повітря неприйнятні для комерційних та громадських будівель. Тому системи опалення або охолодження не потребують будь-якого регулювання.

Чисте свіже повітря є необхідною умовою для підтримання здоров’я людей. Особливо це актуально в період спалахів вірусних інфекцій, про що свідчать результати досліджень учених. На жаль, у сучасних умовах не завжди доводиться розраховувати на високий ступінь чистоти атмосферного повітря. Проте кожна людина має змогу максимально убезпечити себе від впливу зважених часточок і дихати очищеним повітрям. На вулиці їй у цьому допоможуть засоби індивідуального захисту, а в закритих приміщеннях – вентиляційні системи з повітряними фільтрами та правильний режим роботи вентиляції.

Подбайте про своє здоров’я і здоров’я своїх близьких уже сьогодні, встановивши правильну систему примусової вентиляції і фільтрації повітря. Компанія «Вентс» вам у цьому допоможе!

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

19 Жов 2015

Камінний вентилятор КАМ – економне тепло у Вашій оселі

Голосування
Наскільки зручним для вас став оновлений сайт?

результати

Loading ... Loading ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930