fbpx
2.04.2020 Статті

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

У зв’язку з ситуацією, що склалася у світі через масове розповсюдження коронавірусної інфекції, навантаження на медичні установи в усьому світі щодня зростає. Кожен день зростає кількість пацієнтів, і лікарям доводиться витрачати все більше сил на боротьбу з епідемією. Водночас існує великий ризик поширення вірусів безпосередньо у самих медичних установах, що загрожує здоров’ю як хворих, так і лікарів. Щоб медперсонал і пацієнти знаходились у здоровому і комфортному середовищі, кожен медичний заклад незалежно від своєї специфіки повинен мати правильно спроектовану систему вентиляції.

Вимоги до вентиляційних систем у державних лікарнях та приватних клініках, госпіталях, поліклініках, медичних центрах, пологових будинках та інших лікувальних установах набагато вищі, оскільки якість повітря тут безпосередньо впливає на здоров’я людей. Водночас більшість лікарень є багатопрофільними, і в одній будівлі може знаходитися декілька відділень. Приміщення різного призначення, як правило, мають різні вимоги до повітрообміну та проектування вентиляції. На одному об’єкті можуть розміщуватися палати інтенсивної терапії, реанімація, операційний блок, інфекційне та терапевтичне відділення. Кожне з цих приміщень потребує свого підходу до вентиляції. Неправильно підібране вентиляційне обладнання стає причиною поширення інфекцій та порушення стерильності палат. Водночас потоки повітря можуть переміщувати внутрішньолікарняні інфекції далеко за межі палати як одним поверхом, так і всією будівлею, що загрожує здоров’ю пацієнтів. Природна вентиляція не здатна забезпечити повністю здоровий мікроклімат у лікарнях, оскільки не очищує повітря, що для більшості медичних напрямків є критичним. До того ж такий вид вентиляції сприяє поширенню інфекцій за межі медичного закладу.

Як організувати вентиляцію правильно

Згідно з ДБН та ДСанПіН під час проектування операційних блоків, реанімаційних залів, інфекційних та рентгенологічних відділень, наркозних, передпологових та пологових кімнат, а також палат для новонароджених потрібні системи індивідуальної механічної вентиляції з антибактеріальною фільтрацією, нагріванням, охолодженням та контролем якості повітря. В інших приміщеннях лікарень організовується загальнообмінна припливно-витяжна вентиляція.

В операційних блоках не допускається віконне провітрювання. У таких приміщеннях необхідно строго дотримуватися температурного режиму, підтримувати оптимальний рівень вологості (55-60%) і контролювати швидкість повітряних потоків. Важливим фактором для операційних блоків є мікробіологічний склад повітря, тому вентиляційні пристрої мають бути обладнані бактеріологічними фільтрами. Для вирішення цього завдання підходять вугільні (карбонові) та НЕРА-фільтри.

З інфекційних відділень повітря необхідно виводити безпосередньо назовні за допомогою системи повітропроводів, оминаючи коридори та інші палати лікарні. Водночас витяжне повітря, як і припливне, повинне очищуватися фільтрами з високим класом очищення. Для вентиляції у таких приміщеннях особливо важливий ретельний контроль забруднення фільтрів та їх періодична заміна.

Кабінети лікарів, приміщення денного перебування пацієнтів, диспетчерські, кімнати персоналу, кімнати відпочинку площею до 36 кв. м обладнуються механічною припливною вентиляцією з продуктивністю 60 куб. м/год на одну людину. Витягання повітря у таких приміщеннях здійснюється у коридор через дверні решітки. Для приміщень з більшою площею має бути передбачена припливно-витяжна вентиляція.

Під час проектування вентиляційних систем у стаціонарних палатах враховується розташування санвузлів та душових. За наявності таких у палаті припливне повітря подається з коридору через дверну решітку, а витягання здійснюється за допомогою витяжного вентилятора у санвузлі або душовій. В іншому разі у приміщенні встановлюються вентиляційні пристрої і для припливу, і для витягання повітря.

Незалежно від профільності медичних установ або відділень усі вони зобов’язані дотримуватися норм пожежної безпеки і мати системи вентиляції димовидалення, що покликані гарантувати безпечну евакуацію людей у разі пожежі. Водночас припливно-витяжні пристрої повинні автоматично припиняти подавання повітря.

Крім перерахованого вище, важливу роль відіграє комфорт пацієнтів та медперсоналу. Для цього необхідно, щоб система вентиляції у лікарнях підтримувала заданий напрямок потоків повітря, відповідала нормам за рівнем шуму та вібрацій, видаляла неприємні запахи, підтримувала оптимальні параметри мікроклімату та багато іншого.

Проте й самі вентиляційні пристрої мають відповідати низці вимог. Серед них високий клас очищення повітря, підтримання заданих значень температури, вологості та швидкості повітряних потоків, просте налаштування й керування обладнанням, довговічність, непроникність та стійкість до дії дезінфекційних та інших медичних препаратів.

Рішення від українського виробника

Компанія «Вентс» вже понад 20 років займається виробництвом вентиляційного обладнання для об’єктів різного призначення, у тому числі й для медичних установ. У списку реалізованих проектів компанії – міські, районні та обласні лікарні й госпіталі, медичні лабораторії та станції переливання крові, науково-практичні медичні центри та спеціалізовані клініки. Серед найбільших замовників компанії – Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, центральний госпіталь МВС України, Київська клінічна лікарня №15, центральна районна лікарня Києво-Святошинського району, лабораторія Biotexcom, приватні клініки «Оксфорд Медікал» та «Ф-Клініка». Насамперед, продукцію підприємства обирають за те, що вона повною мірою здатна виконувати завдання, які стоять перед лікувально-профілактичними закладами, забезпечити їм відповідність будівельним та санітарним державним нормам, а їх пацієнтам – комфортне лікування.

Найбільш затребуваним обладнанням компанії «Вентс» для лікувальних закладів у 2019 році стали модульні агрегати AirVENTS у медичному виконанні. Продуктивність пристроїв може сягати 128000 куб. м/год, завдяки чому вони здатні забезпечити вентиляцію у цілих будинках. Агрегати складаються з функціональних секцій, які можна комбінувати на вимогу будь-якого проекту та конкретних умов експлуатації. Для рекуперації тепла у медичному виконанні AirVENTS використовується модуль гліколевого рекуператора. На відміну від роторних регенераторів та пластинчастих рекуператорів, де можливий невеликий відсоток змішування повітря, гліколевий працює за принципом замкнутого контуру, завдяки чому припливний та витяжний повітряні потоки не змішуються і не передають одне одному запахів та забруднювачів, що дуже важливо для інфекційних та операційних відділень.

Для очищення повітряних потоків передбачено модуль із фільтрами. Залежно від вимог до якості повітря агрегат оснащується групами фільтрів з класами очищення G3, G4 та F5 (M5), F7 або F9 стандарту EN779. Також доступні фільтри підвищеної ефективності: EPA-фільтри (E10-E11) та HEPA-фільтри класів H12-H14, що відповідають стандарту EN1822. Для ще більш якісного очищення повітря від бактерій у медичному виконанні AirVENTS використовується антибактеріальна секція з ультрафіолетовим випромінюванням.

Для лікувальних закладів особливо важливо, щоб обладнання було стійким до агресивних хімічних речовин (наприклад, під час чищення). Для таких випадків компанія «Вентс» виробляє агрегати AirVENTS у гігієнічному виконанні корпусу із внутрішніми панелями з нержавіючої сталі. Для зручності чищення внутрішня частина корпусу та усі з’єднання не мають гострих кутів.  Для нагрівання та охолодження повітря в агрегатах можна використовувати електричний нагрівач та фреоновий охолоджувач. Автоматику AirVENTS можна інтегрувати в загальну систему диспетчеризації інженерних систем будівлі. Це дозволяє зменшити витрати на експлуатацію інженерних систем, раціоналізувати споживання електроенергії, обирати оптимальні режими роботи на основі даних про температуру, вологість та кількість вуглекислого газу у приміщенні, забезпечити надійний захист обладнання в аварійних ситуаціях, а також вести облік витрат енергоресурсів.

Крім агрегатів обробки повітря AirVENTS, для припливної та витяжної вентиляції у медустановах можуть використовуватися моноблокові припливні та витяжні установки, а також високопродуктивні канальні вентилятори. Зокрема застосовуються канальні вентилятори КСВ та КСБ К2 EC з тепло- та звукоізоляцією, регулятором швидкості повітряних потоків та НЕРА-фільтрами для очищення повітря.

У якості системи повітропроводів для з’єднання з припливними та витяжними установками в асортименті компанії є напівтверді антибактеріальні канали FlexiVent, які запобігають поширенню мікробів. Матеріал та форма каналів дозволяють витримувати високе зовнішнє навантаження, тому вони можуть встановлюватися під стяжку підлоги. Крім того, за рахунок матеріалу та форми під час переміщення повітряних потоків у повітроводах FlexiVent не виникає шуму.

У медустановах не завжди є змога встановити централізовану систему вентиляції, оскільки це передбачає масштабну реконструкцію будівлі. Щоб забезпечувати повітрообмін у приміщеннях таких будівель компанія «Вентс» пропонує обладнання для децентралізованої припливно-витяжної вентиляції: установки ДВУТ ПБ ЕС, ДВУТ ГБ ЕС та Мікра 200 ЕРВ WiFi. Вони легко та швидко монтуються у зовнішні стіни, що дозволяє уникнути тривалих ремонтних робіт. У пристроях використовуються пластинчасті рекуператори, тому вони застосовуються у відділеннях або палатах, у яких допустимий невеликий відсоток змішування повітря. Установки мають високу ефективність рекуперації тепла, обладнані системою автоматики і, що найголовніше, можуть оснащуватися НЕРА-фільтрами з високим ступенем очищення повітря.

Також в асортименті компанії «Вентс» представлені повітророзподільні пристрої для регулювання статичного тиску серії КПР СТП для створення VAV-систем вентиляції. Вони підтримують знижений тиск у забруднених зонах, а у чистих – підвищений. У такий спосіб відбувається перетікання повітря з чистих зон (операційні, пологові зали) у забруднені (коридори, адміністративні приміщення) і виключається зворотний процес.

Ще одним рішенням «Вентс», яке обирають медустанови, є обладнання для систем вентиляції димовидалення: вентилятори ВПВО, ВКДВ та ВКДГ, вогнезатримні клапани КП та клапани димовидалення КПДУ. Осьовий вентилятор середнього тиску ВПВО забезпечує вентиляцію підпирання. Іншими словами, він створює надлишковий тиск повітря на шляхах евакуації: сходових клітинах, шахтах ліфтів, тамбур-шлюзах і т.ін. У такий спосіб виключається проникнення диму та інших продуктів горіння на шляхи відходу людей і, відповідно, забезпечується їх успішна евакуація. Продуктивність ВПВО може сягати 113000 куб. м/год. Даховий відцентровий вентилятор ВКДВ з вертикальним викиданням під час пожежі виконує примусове видалення диму та нагрітих газів, а також відводить тепло за межі приміщення. Вентилятор розрахований на переміщення димних та повітряних сумішей температурою до +600 °С упродовж двох годин.

Незалежно від сфери застосування свого обладнання компанія «Вентс» завжди прагне робити його максимально якісним, зручним та функціональним, щоб здоровий і комфортний мікроклімат був присутній у всіх сферах життєдіяльності людини. Продукцію українського підприємства обирають в усьому світі та використовують на різних об’єктах, що свідчить про її високу ефективність та надійність. І наостанок хочемо додати: бережіть своє здоров’я та дихайте чистим повітрям! А компанія «Вентс» вам у цьому допоможе.

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

19 Жов 2015

Камінний вентилятор КАМ – економне тепло у Вашій оселі

Голосування
Чи допомагають Вам розсилки новин стежити за новинками?

результати

Loading ... Loading ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930