fbpx
10.11.2021 Статті

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

Влітку цього року в Києві відбулося відкриття унікальної багатофункціональної медичної установи – Інноваційного центру хірургії серця і судин Медичної мережі «Добробут». Для компанії «Вентиляційні системи» цей проєкт визначний тим, що вентиляцію всіх приміщень центру забезпечує обладнання Вентс. Розповісти докладніше про особливості будівництва нової клініки і вибір постачальника вентиляційного обладнання для проєкту ми попросили керівника інжинірингової компанії CBM FORUM Юлію Двораковську.

– Юліє, ваша компанія здійснювала інжиніринг усього проєкту. Проте багатьом нашим читачам не до кінця зрозуміло, що таке інжинірингова компанія і чим вона займається. Можете стисло роз’яснити це питання?

– Інжинірингова діяльність – це комплексне інженерне і технічне управління будівництвом проєкту, що охоплює всі етапи реалізації інвестиційно-будівельних заходів, а саме: проєктування, будівництво та оформлення дозвільних документів. Перелік робіт, що виконуються інжиніринговою компанією, включає проведення попередніх техніко-економічних обґрунтувань і досліджень, експертизи проєкту, розробку директивного бюджету і графіка будівництва, проведення тендерів на постачання необхідного обладнання, укладення договорів підряду, координацію діяльності всіх учасників будівництва.

– Наскільки складними для вашої компанії є проєкти будівництва об’єктів медичного призначення?

– Будівництво або реконструкція будівель для медустанов – це завжди непросто. А багатофункціональні медичні центри – це вже вища ліга інжинірингу з максимальним рівнем складності. Специфіки і особливостей будівництва багатофункціональних медичних центрів ніде не навчать. Такі знання отримуються тільки шляхом досвіду, через подолання складнощів, пошук рішень, виправлення, постійні удосконалення, оптимізацію тощо. Це безцінний досвід роботи в реальних польових умовах, де найвищий рівень відповідальності і де однаково важливі швидкість та якість.

Наведу простий приклад. Житлові та офісні будівлі зазвичай на всіх поверхах мають однотипне планування й однакове призначення, що спрощує вимоги до проведення інженерних комунікацій у кожне приміщення на кожному поверсі. З багатофункціональними медичними центрами все виглядає інакше. Тут під одним дахом можуть міститися різні відділення: приймальне, терапевтичне, фізіотерапевтичне, лікувально-діагностичне, рентгенологічне, денний стаціонар, палати інтенсивної терапії, реанімація, операційний блок тощо. Я вже не кажу про інфекційні клініки та відділення, які сьогодні найбільш завантажені. Кожен із цих підрозділів може мати своє унікальне планування й свої особливі вимоги до енергопостачання, освітлення, вентиляції, кондиціювання повітря тощо. У зв’язку з цим та сама вентиляція будівлі, відділень і окремих приміщень може мати досить складну конфігурацію. У цьому разі потрібно продумати схему подавання й руху повітря на всіх ділянках, передбачити розміщення необхідного вентиляційного обладнання та повітряних каналів.

– Центр «Добробут» став для вас не першим будівельним об’єктом медичного призначення. Розкажіть про свій досвід роботи з подібними об’єктами.

– Наша компанія – не новачок на ринку, у нас є 6-річний досвід роботи в будівельному інжинірингу і значний перелік реалізованих проєктів, що включає медичні установи. Скажу більше, будівництво таких об’єктів – це одна з основних наших компетенцій. Серед замовників CBM FORUM є провідні приватні та державні клініки й медичні мережі. Реалізовані нами проєкти включають такі відомі клініки, як «Добробут», «Оксфорд Медікал», «Медіселл», «Онкомед», «Верде», «Варта» і низку інших.

Я вважаю, що майбутнє якраз за такими медичними установами. Медична інфраструктура України потребує повного оновлення. Близько 80% всіх медичних будівель мають вік понад 50 років. І йдеться не тільки про якість будівель та інженерії, а й про невідповідність старих медичних установ сучасним стандартам: від логістики та доступності до якості послуг й використовуваного обладнання. Гарна новина полягає в тому, що приватна медицина вже досягла рівня, коли готова створювати сучасні інноваційні клініки відповідно до вимог ринку.

– Чи були якісь складнощі з проєктуванням системи вентиляції в клініці «Добробут»?

– Маючи інформацію про площу і висоту всіх приміщень у будівлі, їх призначення і вимоги до них згідно з нормативними документами, провести розрахунок необхідного повітрообміну, а також вибрати конфігурацію системи вентиляції та відповідне вентиляційне обладнання не становить особливої складності. Звісно, було б набагато простіше проєктувати готель або офісну будівлю, де схема загальнообмінної вентиляції досить проста. У цьому разі ти розрахував необхідний об’єм припливного повітря, виходячи з кількості внутрішніх приміщень, їх сумарної площі та висоти, вибрав припливно-витяжні установки відповідної продуктивності й питання вирішено.

У випадку з клінікою «Добробут» завдання ускладнювалося тим, що це висотний медичний центр, який має різні функціональні зони. Тут є приймальне відділення, поліклінічні кабінети, діагностичний кабінет, лабораторія, зал екстреної допомоги, відділення з універсальними ліжками, відділення для проведення хіміотерапії, а також сім операційних залів, у тому числі два рентгеноопераційних. І все це розміщено на площі понад 10 тис. кв. м. Вимоги до повітрообміну і проєктування вентиляції в різних зонах можуть відрізнятися. Наприклад, в операційних і рентгеноопераційних залах повітря завжди має бути стерильним. Тому не можна допускати, щоб до цих залів потрапляло повітря з інших приміщень будівлі, а також безпосередньо з вулиці через вікна та віконні отвори. У цих випадках проєктується система індивідуальної механічної вентиляції з антибактеріальною фільтрацією, нагріванням, охолодженням і контролем якості повітря. Усе це потребує попереднього прорахунку і відповідного вентиляційного обладнання.

– Багато громадських будівель і споруд також включають вентиляцію критих паркінгів і систему протидимної вентиляції…

– У нашому випадку ми не маємо справу з бізнес-центром, тому паркінг у клініці відсутній, а система протидимної вентиляції передбачена і реалізована. Причому вона повністю реалізована з використанням обладнання Вентс. Тут є і дахові вентилятори димовидалення, і осьові вентилятори підпору повітря, і протипожежні клапани тощо. Я вважаю, що будь-яка сучасна клініка повинна мати таку систему, адже це соціально важливі об’єкти, в яких завжди перебуває велика кількість персоналу і хворих, переважно похилого віку. Тому для таких установ критично важливо забезпечити відведення диму в разі виникнення пожежі, виграти час і забезпечити безпечну евакуацію людей. Звісно, хотілося б, щоб подібні надзвичайні ситуації ніколи не траплялися.

– Яка ще продукція Вентс, крім обладнання для протидимної вентиляції, використовується на об’єкті та чому ви зробили вибір на користь саме цього виробника?

– Практично весь повітрообмін у клініці забезпечує обладнання Вентс. Тут встановлено близько двох десятків повітрообробних установок різної продуктивності, які забезпечують потреби у свіжому повітрі всієї будівлі. Ми початково так планували, щоб за можливості працювати не з різними постачальниками продукції, а з одним. Такий підхід спрощує реалізацію проєкту, скорочує комунікації і гарантує сумісність всього обладнання та приладдя.

Не скажу, що вибір обладнання був швидким і простим. Свого часу ми оголосили тендер на постачання вентиляційної продукції на об’єкт. У відповідь отримали чимало пропозицій від виробників і постачальників, зокрема від компанії «Вентиляційні системи». Розглянувши всі пропозиції і зваживши всі за і проти, ми зупинили свій вибір на продукції Вентс. Як я вже сказала, Вентс випускає дуже широкий асортимент продукції і зробив комплексну пропозицію, яка включає все необхідне. Компанія досить відома, працює давно, багато експортує. Крім того, у нас вже був досвід спільної роботи з Вентс, і він позитивний. Ще одна важлива деталь: продукція компанії включає модифікації для використання в медичних установах.

– Тобто для вашої компанії це був не перший проєкт з використанням вентиляційного обладнання Вентс?

– Не перший, і я думаю, що далеко не останній. У будь-якому разі всі раніше реалізовані нами проєкти успішні, і я бачу прекрасну перспективу для подальшого розвитку нашої співпраці.

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

19 Жов 2015

Камінний вентилятор КАМ – економне тепло у Вашій оселі

Голосування
Чи допомагають Вам розсилки новин стежити за новинками?

результати

Loading ... Loading ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930