fbpx
1.04.2020 Статті

На шляху до досконалості

Головне завдання будь-якого керівника – забезпечити максимально ефективну роботу компанії і, відповідно, її прибутковість. В умовах жорсткої конкуренції та мінливого ринку реалізувати це завдання непросто, адже традиційні методи вже далеко не завжди дають відчутний результат. У зв’язку з цим багато компаній змушені переглядати свої уявлення про сучасне виробництво і знаходити нові рішення й можливості. А хто шукає – той знаходить. Знайомтеся, унікальна знахідка для будь-якого підприємства, яка дозволяє за короткий час досягти помітного якісного зростання, – концепція ощадливого виробництва.

Дмитро ЧЕРНУСЬКИЙ, старший менеджер з ощадливого виробництва компанії «Вентс»

Журнал VENTS Magazine №5

Підписуйтесь на сторінку журналу VENTS Magazine у Фейсбуці

Ощадливе виробництво (Lean Production) – це концепція управління підприємством, що базується на постійному прагненні до усунення всіх втрат і перешкод виробництву. «Які перешкоди? У нас виробництво вже давно налагоджене й працює багато років, приносячи прибуток», – може заперечити керівник якоїсь компанії. Однак втрати можна розглядати з різних точок зору. Якщо виходити виключно з інтересів компанії, то втрати в цьому випадку зазвичай обчислюються кількістю виробленого браку, зіпсованої сировини, устаткуванням, що простоює або виведене з ладу тощо. Якщо перемістити фокус на інтереси споживача, то ситуація докорінно змінюється, і втрати набувають більш широкого та глибокого змісту.

З точки зору клієнта втрати – це все те, що не створює для нього цінності. Чи потрібно клієнтові, щоб продукт, у якому він зацікавлений, у процесі виробництва простоював в очікуванні наступної технологічної операції або транспортувався між цехами, які розміщені на великій відстані один від одного? Ні. Чи потрібно споживачеві, щоб цей продукт проходив зайві етапи обробки, які виникають через помилки в проектуванні продукту або процесу? Однозначно, ні. А про паперову тяганину, очікування постачань сировини та комплектувальних, простої устаткування та можливий брак навіть не варто й згадувати. Усі ці втрати в результаті сумуються і відображаються на вартості кінцевого продукту, що, зрозуміло, клієнтові невигідно.

Концепція ощадливого виробництва орієнтована на інтереси клієнта і тому чітко розділяє всі виробничі процеси на два основних типи: які створюють і не створюють цінність для споживача. Тому основним завданням цієї концепції є визначення та усунення тих дій, які споживають ресурси, але не створюють цінності. Якщо процес можна зробити швидшим, якіснішим і дешевшим – чому б це не зробити прямо зараз?

Виграють усі!

Чого ж дозволяє досягти концепція ощадливого виробництва? Якщо говорити коротко, то результатом її впровадження буде зниження витрат на якість продукції, прозорість управлінських процесів, підвищення рівня задоволеності споживачів продукцією компанії, зменшення втрат ресурсів, а також зростання залученості співробітників підприємства у процес виробництва й посилення їхньої мотивованості.

Від впровадження концепції ощадливого виробництва виграють усі: клієнт, підприємство і його співробітники. Через відсутність витрат на виробництві клієнт отримує продукт найкращої якості за мінімальної вартості. Підприємство максимально оптимізує всі виробничі процеси, відмовляється від неефективних та непотрібних дій, виробляє ідеальний з точки зору клієнта продукт і тим самим отримує конкурентні переваги на ринку. Оскільки система передбачає залучення до процесу кожного співробітника, робочий персонал також отримує свої вигоди, що виражаються в поліпшенні умов праці, можливості проявити ініціативу і реалізувати власні ідеї щодо поліпшення процесів з подальшою винагородою.

Основні види втрат

Тож які бувають втрати? Методологія ощадливого виробництва виділяє вісім видів втрат:

– перевиробництво;
– втрати часу через очікування матеріалів, деталей, комплектувальних або необхідної інформації;
– непотрібне транспортування матеріалів (наприклад, через неоптимальне розташування обладнання або цехів);
– зайві етапи обробки, що виникають через помилки в проектуванні продукту або процесу;
– надлишкові запаси і процеси, що ведуть до їх утворення;
– зайві переміщення людей у процесі роботи;
– виробництво дефектів, браку;
– невикористаний людський потенціал.

Скорочення до мінімуму кожного виду втрат дозволяє отримати комплексний ефект, що виражається в максимальному зниженні рівня витрат і часу.

ВЕНТС: у центрі уваги – працівник

Компанія «Вентиляційні системи» має багаторічний успішний досвід впровадження концепції ощадливого виробництва, яка на підприємстві реалізовується під назвою VPS (Vents Production System). Застосування інструментів цієї системи дозволяє компанії підвищувати свою ефективність у таких напрямках, як якість, час виробничого циклу, охорона праці, атмосфера в колективі, зниження витрат. Усе це сприяє збільшенню обсягів продажів і прибутку компанії, а також підвищує задоволеність клієнта.

Фундаментом концепції VPS є два основних принципи: повага до співробітників, клієнтів і суспільства, а також безперервні поліпшення. Багато хто вважає, що Lean Production – це тільки набір інструментів. Але це помилка. Одного вивчення інструментів недостатньо, тут важливо розуміти, як ними користуватися на практиці. На початковому етапі працівники «Вентс» вивчали і впроваджували у виробничі процеси інструменти ощадливого виробництва, досягли в цьому певних результатів і навчилися користуватися конкретними інструментами в конкретних ситуаціях. Зараз підприємство вступило в наступну фазу трансформації – залучення співробітників на всіх рівнях компанії, що в підсумку змінює не лише звички, а й світогляд у всіх наших колег.

Традиційний підхід до організації виробництва полягає в тому, що керівництво компаній у першу чергу чекає від підлеглих результату, в другу – розглядає потреби клієнта, потім процеси, і тільки в останню чергу думає про співробітників. У культурі «Вентс» першочергове завдання – надихати співробітників, які, своєю чергою, покращують процеси, що в підсумку веде до задоволеності клієнта. Повага до працівників – це основа безперервного вдосконалення компанії «Вентс».

Інструменти, які покращують бізнес

Застосування на практиці інструментів ощадливого виробництва у компанії «Вентиляційні системи» можна представити на прикладі комірок. Якщо взяти будь-який живий організм, то він буде являти собою систему клітин – комірок, які працюють разом. Компанія «Вентс» теж є системою, що складається з великої кількості комірок, завдяки яким підприємство випускає якісну продукцію, має налагоджені ефективні процеси і надає клієнтам чудовий рівень сервісу. При цьому кожна з комірок складається з декількох елементів, про які поговоримо окремо.

Першим і одним із ключових інструментів комірки є система менеджменту 5S, яка розшифровується як «сортування, систематизація, утримання в чистоті, стандартизація, вдосконалення». Суть цієї системи полягає в грамотній організації робочого місця/простору. Це візуально орієнтована система забезпечення порядку й організації робочого місця, покликана підвищити ефективність і керованість операційної зони, поліпшити корпоративну культуру, підвищити продуктивність праці та зберегти час.

Другим інструментом комірки є потік, основне завдання якого полягає в тому, щоб навчитися бачити виробничий потік, переходи від одного етапу до іншого, визначати втрати, що ускладнюють рух у потоці, та усувати їх за допомогою відповідних інструментів.

Третій інструмент має назву стандартна робота. Це найбільш ефективний алгоритм виконання операції, зафіксований у візуально доступній формі. Необхідно зрозуміти, з якої кількості кроків складається той чи інший процес, скільки часу займає кожен крок. Однією з переваг стандартної роботи є скорочення часу адаптації нових співробітників на робочих місцях.

Четвертим елементом комірки є система витягання, коли цех або дільниця нічого не виробляє доти, доки цех-споживач, який є наступним у технологічному ланцюжку, не затребує у нього комплектувальні. Вона дуже схожа на супермаркет, коли, забираючи продукт із полиці, ми автоматично подаємо сигнал про те, що продукт необхідно поповнити. У компанії застосовуються різні системи витягання, одні з яких об’єднують виробничі комірки в одне ціле, інші пов’язують продукцію з потребами клієнта.

Ну і останній, найважливіший елемент комірки – це візуальне управління. Усі техніки та елементи комірки мають бути наочні. У компанії використовується система, завдяки якій нові проблеми видно одразу, і їх можна негайно почати вирішувати. Візуалізація – одна з основних концепцій, з якої починаються поліпшення, – і є основою комірки.

П’ять зазначених елементів комірки дозволяють розвивати виробничі, адміністративні та навіть крос-функціональні процеси, охоплюючи всі підрозділи компанії «Вентс».

Ознайомитися з цим та іншими матеріалами в журналі

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

19 Жов 2015

Камінний вентилятор КАМ – економне тепло у Вашій оселі

Голосування
Чи допомагають Вам розсилки новин стежити за новинками?

результати

Loading ... Loading ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930