fbpx
11.02.2020 Статті

Розумна вентиляція

Сучасний світ вже неможливо уявити без високих технологій. Сьогодні вони повністю заполонили наш життєвий простір, забезпечуючи нас ще більшими зручностями та комфортом. Смартфони і планшети, цифрове телебачення та інтернет, розумні пральні машини й пилососи, опалювальні та кліматичні системи – усе це вже звичайний must have, яким нікого не здивуєш. Однак навіть сьогодні мало хто здогадується про те, що і вентиляційні системи, і навіть звичайні побутові вентилятори можуть мати інтелект та створювати максимальний комфорт для своїх господарів завдяки автоматиці, яка в них використовується.

Журнал VENTS Magazine №5

Підписуйтесь на сторінку журналу VENTS Magazine у Фейсбуці

Багато рішень ВЕНТС представляють собою складне інтелектуальне обладнання, яке здатне або самостійно змінювати режими роботи залежно від зовнішніх умов, або яким можна керувати на відстані за допомогою пультів дистанційного керування чи мобільних пристроїв. Асортимент вентиляційного підприємства включає різні інтелектуальні рішення як для будинків та квартир, так і для комерційного та промислового сегментів ринку.

У побутовому сегменті наявні досить багато рішень, що дозволяють облаштувати якісну вентиляцію та підтримувати її в автоматичному режимі. Однак на особливу увагу заслуговує інтелектуальний вентилятор серії ВЕНТС iFan, зокрема, нова модель iFan WiFi, керування якою може виконуватися за допомогою смартфона або планшета. Як для побутового вентилятора, цей розумник має досить широкий набір функцій та режимів роботи – зокрема, режим постійного провітрювання, з затримкою увімкнення та вимкнення за таймером, режим автоматичного інтервального провітрювання, а також за датчиками температури та вологості. При цьому контроль рівня вологості можна налаштувати вручну, встановивши необхідний поріг для спрацьовування вентилятора, або ввімкнути режим інтелектуального контролю вологості, за якого пристрій самостійно підбере оптимальний рівень вологості для приміщення. Моделі iFan Move та iFan Move WiFi можуть також працювати за датчиком руху.

Ще одним інтелектуальним рішенням для організації домашньої вентиляції є децентралізовані установки серії Мікра та провітрювачі серії ТвінФреш. Такі пристрої забезпечують ефективну припливно-витяжну вентиляцію з рекуперацією тепла та фільтрацією повітря. Провітрювачі ТвінФреш Експерт РВ-30 В.2 завдяки вбудованій автоматиці можна підключати до системи «Розумний дім», за допомогою Wi-Fi керувати ними через смартфон або планшет, у тому числі з будь-якої точки світу, а також об’єднувати їх у єдину мережу для синхронної роботи. За бажанням налаштування роботи провітрювача здійснюється за допомогою панелі керування, яка розташована на корпусі пристрою.

В установках Мікра 100 WiFi і Мікра 200 ЕРВ WiFi аналогічно передбачено функцію керування через мобільний додаток за допомогою Wi-Fi. Користувач може встановити необхідну витрату повітря, відстежувати стан фільтрів та справність установки, налаштувати роботу пристрою за таймером або тижневим графіком. Крім того, в модифікаціях з нагрівачем передбачено можливість підігрівання повітря, що дуже зручно в зимовий час. Крім керування через смартфон, робочі параметри можна встановити через панель керування або пульт ДК.

Найширший набір інтелектуальних функцій мають припливно-витяжні установки серій ВУТ і ВУТР, а також децентралізовані установки ДВУТ. Залежно від моделі налаштування роботи цих пристроїв здійснюється за допомогою систем керування Carel, А14, А19 та А21. Крім того, функціонал обладнання залежить від його комплектації. Серед інтелектуальних функцій варто виділити керування за допомогою Wi-Fi (для установок з автоматикою А21), роботу за датчиками вологості, температури та вуглекислого газу, роботу спільно з пожежною сигналізацією, налаштування попереднього нагрівання і підігрівання повітря, керування заслінками та байпасом, індикацію аварій та стану фільтрів, можливість підключення до системи «Розумний дім».

Ще одним «розумним» пристроєм в асортименті ВЕНТС є агрегат обробки повітря AirVENTS. Залежно від моделі блок автоматики AirVENTS виконує силове живлення елементів обладнання, захист усіх ланцюгів від короткого замикання та перевантажень, індикацію роботи, аварійних ситуацій та стану фільтрів, керування рідинним або електричним нагрівачем, продування ТЕНів електрообігрівача, прогрівання рідинного нагрівача в зимовий період, керування змішувальним вузлом рідинного охолоджувача або компресорно-конденсаторним блоком (ККБ), захист рекуператора від обмерзання, керування приводами повітряних заслінок, плавне керування приводом роторного регенератора за допомогою частотного перетворювача, роботу за денним або тижневим таймером, зупинення роботи вентиляційної системи за сигналом від системи пожежної сигналізації і, звісно, налаштування продуктивності вентиляторів. Система комплектується датчиками температури зовнішнього та припливного повітря, датчиками захисту водяного нагрівача від обмерзання, датчиками вуглекислого газу та рівня вологості.

Нова, розумна, функціональна

До недавнього часу керування інтелектуальним вентиляційним обладнанням ВЕНТС здійснювалося за допомогою конфігурованих контролерів A11, A14, A19 і Carel (A17, A18). Використання таких контролерів дозволяє налаштовувати вентиляцію з урахуванням вимог користувача та підтримувати її в автоматичному режимі. Ці автоматизовані системи керування добре зарекомендували себе в усьому світі, однак сьогодні мають один недолік – не забезпечують дистанційне керування обладнанням через інтернет. Прагнучи перевершити функціонал використовуваних сьогодні систем керування і вдосконалити свою продукцію відповідно до сучасних вимог ринку, компанія «Вентиляційні системи» створила власну систему керування А21.

На відміну від інших систем керування, А21 має більш широкий перелік функцій. Одна з них – керування обладнанням через Wi-Fi. За допомогою бездротового каналу вентиляційні установки підключаються до смартфона або планшета для керування через мобільний додаток Vents AHU з розширеним набором налаштувань або до настінних панелей керування А22 або А25.

Для керування установкою з будь-якої точки світу досить підключити її до бездротової мережі й синхронізувати з хмарним сервером Vents Cloud Server. За допомогою хмарного сервера можна надати сервісним інженерам компанії доступ до даних про стан установки, що дозволить періодично проводити оцінку її справності, визначати збої та реагувати.

З новою системою керування робота вентиляційного обладнання ВЕНТС стала більш автоматизованою. Передбачено таймер затримки увімкнення та вимкнення установок, а також робота за тижневим графіком, який встановлює користувач. Тижневий графік включає налаштування швидкості установок, часу роботи та температурного порогу для їх увімкнення. При цьому розклад можна встановити на кожен день, на весь тиждень, вихідні або будні. Автоматика А21 дозволяє обрати один із чотирьох базових режимів роботи установки: вентиляція, нагрівання, охолодження або авто (система самостійно визначає, нагрівати чи охолоджувати повітря). Витрату повітря можна регулювати плавно за допомогою бігунка (seekbar) або обрати одне з попередньо встановлених значень.

Система керування А21 з високою точністю контролює параметри якості повітря: вологість, вуглекислий газ, насиченість летючими органічними речовинами (VOC), такими як сигаретний дим та побутові випаровування, а також рівень ультрадисперсних часточок (PM2.5) – наприклад, алергенів і твердих часточок. Для цього до установок із системою керування А21 опційно підключаються датчики СО2, VOC та PM2.5, при цьому датчик вологості вбудовано в систему.

Нова автоматика сумісна з системою BMS (Building Management System), більш відомою як «Розумний дім». Підключення до системи відбувається за допомогою відкритого комунікаційного протоколу Modbus через послідовну лінію зв’язку RS-485, що дозволяє під’єднати установку до інших електронних пристроїв. На шину RS-485 можна підключити до 16 установок і до 16 пультів керування.

Система керування А21 більш точно визначає збої в роботі пристроїв: у мобільному додатку або на екрані панелі керування А25 виводяться код та опис помилки. Для контролю заміни фільтрів у системі керування передбачено спеціальний таймер. В установках, обладнаних пресостатом, сигнал про заміну фільтрів залежить від ступеня засміченості.

Автоматика А21 регулює процес захисту від обмерзання. Передбачено три типи захисту: періодичне зупинення припливного вентилятора, байпас та електричне попереднє нагрівання повітря. Байпас також виконує функцію охолодження повітря в літній період року.

За допомогою спеціального інженерного меню можна встановити робочі налаштування, які недоступні в базовому меню та інших системах керування. Інженерне меню, робота з яким рекомендована тільки для фахівців, ще більше розширює можливості системи керування. Серед них: попереднє встановлення базових швидкостей (1, 2, 3), розширені температурні налаштування та налаштування зовнішніх датчиків, функція скидання даних і багато іншого. В інженерному меню також доступний режим «Камін» для незалежного регулювання швидкості припливних та витяжних вентиляторів. Така функція дозволяє підвищити пожежну безпеку приміщення: запобігання пожежі виконується за рахунок припинення припливу повітря, що підтримує горіння, і підвищення швидкості витягання для ефективного видалення диму.

Крім високих вимог до технічних характеристик обладнання, сучасна вентиляція також вимагає широкого впровадження високотехнологічних методів керування. Створюючи інтелектуальне обладнання на базі власної автоматизованої системи керування А21, компанія «Вентс» робить його більш простим, функціональним та зручним у користуванні.

Ознайомитися з цим та іншими матеріалами в журналі

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

19 Жов 2015

Камінний вентилятор КАМ – економне тепло у Вашій оселі

Голосування
Наскільки зручним для вас став оновлений сайт?

результати

Loading ... Loading ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930