fbpx
29.03.2009 Статті

Вентиляція приватних будинків (відповіді на розповсюджені питання)

Вентиляція приватних будинків раніше здійснювалася природним шляхом за рахунок руху повітря, викликаного різницею температур, шляхом інфільтрації через вікна, нещільність дверей та елементів конструкції будинку.

Будівельні технології, вживані матеріали і норми будівництва змінилися. Раніше в дерев’яному будинку зі звичайними вікнами і простим плануванням можна було обійтися без спеціальних вентиляційних систем. Сучасні будинки з цегли та бетону, оснащені склопакетами, є майже герметичною конструкцією, в якій природна вентиляція затруднюється. Комфорт, шумоізоляція і теплозбереження, які дають сучасні матеріали, мають і зворотний бік.

Крім того, планування сучасного будинку з розбиттям на ізольовані зони (кухня-їдальня, вітальня, окремі спальні, душові кімнати та санвузли) ще більше ускладнює вентиляцію. В результаті відбувається застій повітря в приміщеннях, в ньому накопичуються шкідливі речовини, підвищується вологість в санвузлах, що в кінцевому рахунку, позначається на здоров’ї.

Іноді виявляється, що людина, живучи за містом, не отримує свіжого повітря, на яке розраховувала. Вентиляція, система припливно-витяжної вентиляції можуть вирішити цю проблему самостійно або разом із кондиціонуванням повітря.

Будь-яка схема вентиляції повинна передбачати приплив зовнішнього повітря і витяжку відпрацьованого, забезпечуючи цим баланс повітря в приміщеннях. Якщо немає припливу зовнішнього повітря, то в приміщенні, де знаходяться люди, зменшується вміст кисню в повітрі, збільшується вологість і запиленість. Якщо в приміщенні немає витяжки, то утворюються шкідливі речовини, запахи, волога. Слід також додати, що приплив і витяжка окремо один від одного не працюють. Організувати витяжку із замкнутого простору неможливо тому, що немає компенсації повітрю, що видаляється. Аналогічна ситуація з припливом в замкнутий сосуд. Тут можна заперечити, що встановлений в санвузлі або на кухні вентилятор «тягне», а отже, вентиляція працює. Дійсно. Начебто працює. Але така ситуація означає, що замість видаленого вентилятором повітрю в квартиру надходить так званий неорганізований приплив зі всіляких щілин у вікнах, дверях, конструкціях. Це призводить до проникнення пилу в приміщення, а також запахів з вулиці і від сусідів. Існує ще один варіант припливу – через відкриті кватирки і вікна. Це можливо, але тут є проблеми. Проблема різкого вистужування приміщення взимку, проблема пилу і шуму з вулиці, проблема мух і комарів, бажаючих проникнути в розчинене вікно, проблема протягу і різкі перепади температур. Допомогти в цій ситуації може правильно організована система вентиляції. Система вентиляції забезпечить влітку подачу фільтрованого, а взимку фільтрованого та підігрітого зовнішнього повітря, а також видалення відпрацьованого, забрудненого внутрішнього повітря. Застосування припливно-витяжних установок для подачі свіжого повітря в приміщення забезпечить у вашому приміщенні якісну вентиляцію.

Які потрібні комунікації під систему вентиляції?

Потрібно подбати про резерв електроживлення під блок вентиляторів, а якщо планується нагрів припливного повітря взимку електрокалорифером, то потрібен резерв і під нього.

Необхідно подбати про наявність вентиляційних шахт для магістральних повітроводів і місць під канали роздачі повітря по приміщеннях. Вентиляційних шахт може бути дві. Одну з них можна присвятити тільки під витяжку з санвузлів, ванних кімнат і кухні. Це здешевить проект.

Як правило, повітропроводи в термо- і звукоізоляції прокладаються за стелею підшивання. Виходи оформляються декоративними вентиляційними гратами з клапаном витрати повітря. За стелею повинно бути достатньо місця для розміщення повітропроводів і вузлів переходу. Потрібно подбати і про те, де буде повітрозабір припливної вентиляції. Якщо установка розміститься в підвалі, не варто влаштовувати повітрозабір на даху, і навпаки. Втім, всі ці питання вирішуються на стадії проектування, треба тільки не забути про це.

Чи можна разом з системою вентиляції встановити один великий канальний кондиціонер для кондиціонування повітря?

Канальний кондиціонер працює в основному на рециркуляційному повітрі. Тобто він забирає повітря з приміщень, охолоджує і відправляє назад. Для нормального функціонування системи вентиляції в цьому випадку буде потрібно дві окремі системи повітроводів.

Одна – для вентиляції, інша для кондиціонування. Потрібно передбачити можливість прокладки немаленької кількості труб. Крім того, повітря з різних приміщень змішується усередині цього кондиціонера.

На практиці це означає, що якщо в одній кімнаті хтось чхнув, то мікроби рознесуться по всьому будинку. Канальний кондиціонер може розвивати недостатній тиск повітря, щоб подолати опір мережі повітропроводів в будинку, а отже, потрібно ставити додатковий вентилятор для підвищення тиску, що ускладнює систему.

Краще використовувати канальні кондиціонери за їхнім прямими призначенням.

Чим відрізняється рециркуляція від рекуперації?

Рециркуляція повернення (повне або часткове) витяжного повітря назад в приміщення. Всі настінні побутові кондиціонери – це 100% рециркуляція.
Канальні кондиціонери допускають роботу при рециркуляції 70 %. Рекуперація – це використання теплової енергії, запасеної в повітрі, що видаляється з приміщення повітрі, для обігріву або охолодження надходить припливного повітря. Рекуперація відбувається в теплообміннику припливно-витяжної системи вентиляції. При цьому припливне і витяжне повітря не змішуються.

Що дає рекуперація і чи потрібна вона?

У простих системах вентиляції витяжне повітря просто викидається на вулицю.
У холодний період року це збільшує витрати на опалення, а влітку – на кондиціонування.
Системи з рекуперацією мають ефективність використання тепла до 85 % і дозволяють значно економити на експлуатаційних витратах.

Звичайно, часто початкові витрати на систему з рекуперацією вище, не дивлячись на нижчу встановлену потужність устаткування, але зате потім експлуатація не тільки системи вентиляції та кондиціонування, а й системи опалення обійдеться дешевше.

Економія може досягати до 20 разів у порівнянні з системами без рекуперації. У комплексних системах припливно-витяжної вентиляції передбачений блок рекуперації з автоматикою. Нічого не потрібно винаходити, потрібно тільки скористатися світовим досвідом економії енергоресурсів.

Я бачив схему системи вентиляції, яка займає весь мансардний поверх, але я хочу розмістити на мансарді більярдну. Скільки місця потрібно під це обладнання?

Все залежить від конкретної ситуації, поставленого завдання і розмірів будинку. У більшості випадків, для котеджу середніх розмірів, повноцінний комплектний агрегат припливно-витяжної вентиляції з рекуператором і автоматикою (без повітропроводів) можна розмістити в одній кімнаті підвалу.

Може, не варто купувати повний комплект дорогого устаткування? Мій знайомий добре розбирається в техніці (варіанти: є свої сантехніки, син – вундеркінд), він об’єднує кондиціонер з вентилятором, додасть підігрівач, купить на ринку все необхідне і система обійдеться дешевше?

Не все так просто, як здається. По-перше, ця техніка вимагає спеціальних знань в даній області. По-друге, не варто на своєму будинку ставити експерименти з непередбачуваним фіналом. По-третє, потрібно вирішити, хто буде нести відповідальність за кінцевий результат. По-четверте, завжди краще встановлювати все стандартне устаткування тільки однієї відомої торгової марки. Завод-виробник несе відповідальність за нормальну роботу комплекту устаткування при штатному режимі експлуатації, і завжди можна пред’явити до нього претензії, якщо щось не так.

У меня готовый дом с внутренней отделкой. Не хотелось бы долбить стены для установки систем вентиляции. Как можно установить вентиляцию и не повредить при этом дорогостоящий ремонт?

Все дуже просто. Для цього можна використовувати пластикові повітроводи. Вони дуже зручні в монтажі, до них можна підібрати будь-які з’єднувальні елементи, вони існують різних розмірів, їх можна фарбувати в будь-який колір, різати і збирати як конструктор. Такі повітроводи можна розмістити безпосередньо під стелею і на стінах, для цього необхідно буде зробити тільки кілька невеликих отворів в міжкімнатних стінах.

Приклад організації повітрообміну в приватному котеджі з застосуванням установки з рекуперацією тепла.

На горищі будинку монтується припливна установка ВУТ Г або ВУТ ЕГ. На момент оздоблювальних робіт в будинку, прихованим способом (на горищі, в стінах, за підвісними стелями) монтуються припливні і витяжні магістральні повітроводи. У приміщеннях з перебуванням людей встановлюються повітророзподільні пристрої. Свіже повітря забирається з вулиці через зовнішню решітку, в припливній установці повітря фільтрується, за рахунок тепла витяжного повітря підігрівається і по розгалуженій системі повітропроводів поступає в приміщення.

Забруднене повітря по витяжним повітропроводам надходить в рекуператор, віддає тепло приточному повітрю і викидається на вулицю через дефлектор, встановлений на даху будинку.

Таким чином, в будинку спостерігається постійна присутність свіжого повітря, відбувається контрольований повітрообмін, відсутність протягів при відкритті вікон, відсутність проникнення ззовні пилу і стороннього шуму.

Вентиляция частных домов

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

Голосування
Наскільки зручним для вас став оновлений сайт?

результати

Loading ... Loading ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930