fbpx
8.10.2009 Статті

Атмосфера Вашого будинку

У даній статті, яка розповідає про вентиляцію житлових будинків, зазначаються фактори, що впливають на чистоту повітря в приміщеннях, наводиться інформація про те, що впливає на погіршення якості повітря та про можливі варіанти вирішення цієї проблеми.

Сьогодні господарі власних будинків приділяють велику увагу внутрішньому складу своїх будинків. В процесі планування нового будинку чи реконструкції старого вони хочуть бути впевнені в тому, що все у новому будинку буде радісним та приємним, функціональним та зручним.

Всюди домовласники переслідують одну мету – будинок повинен відповідати потребам їх сімей. Вони погоджуються вкласти в нього великі кошти, придбати будь-яке обладнання, яке покращує фізичний та психологічний клімат у сім’ї. При цьому звертається увага на всі аспекти побуту – будинок повинен мати надійне джерело тепла; діти повинні гратися і зростати у повній безпеці; кожний член сім’ї після закінчення роботи повинен мати свій «кутик», щоб сісти і розслабитися, а коли додому приходять гості, вони повинні потрапляти в атмосферу миру та доброзичливості.

Однак, влаштовуючи свій побут, мешканці і старих, і нових будинків досить часто захоплюються лише зовнішніми атрибутами інтер’єру житла та ризикують випустити з виду одну, приховану від очей, але не менш важливу складову комфорту житла – якість повітря.

Пральна машина для сім’ї з чотирьох чоловік виробляє 2 літри водяної пари. За відсутності вентиляції в будинку під час прання білизни в повітря виділяється 12 літрів пари.

Будь-яка людина, яка має свій будинок та має певний досвід вирішення пов’язаних з ним проблем, погодиться з тим, що основу комфорту в певній мірі складають невидимі фактори.

Невидимі для ока, але явно відчутні

Майже завжди, коли холодна погода заставляє нас сидіти вдома, ми відчуваємо хворобливе нездужання в будинках, у яких в інший час жити дуже добре. Повітря стає якимось несвіжим та вологим, і відчуття затхлості довго не зникає. Це відчуття дискомфорту не проходить і при підвищенні температури повітря в приміщенні.

У більшості випадків це пояснюється тим, що будинок «не дихає».

Добре теплоізольовані та щільно закупорені будинки не можуть самі звільнятися від надмірної вологи, в результаті в приміщенні і з’являються різноманітні запахи, і навіть заводиться пліснява.

Повітря всередині приміщень забруднюється виділеннями газу, зваженими твердими частинками, леткими складовими органічних сполук, а також надмірною вологою. За винятком парів води, ці компоненти повітряного середовища в приміщенні візуально ніяк себе не проявляють.

Для відновлення комфортності приміщення необхідно зменшити вологість повітря, видалити з нього всі тверді частинки та відкрити до нього доступ свіжого повітря. Одним словом, щоб забезпечити для своєї сім’ї хороше повітря, всі житлові кімнати в будинку повинні мати добру вентиляцію.

Вологість є необхідною, але в певних межах

Вологість повітря визначається кількістю водяної пари, яка в ньому міститься (води у газоподібному стані). Абсолютна вологість – фізичний термін, який визначає кількість водяної пари, що міститься в одному кубічному метрі повітря. Ця величина залежить від температури повітря, оскільки здатність повітря утримувати воду залежить від його температури. Наприклад, у холодні зимові дні в повітрі не може міститися багато вологи. Мороз осушує повітря. Чим тепліше повітря, тим більше вологи воно може містити. Саме тому спекотливе липневе повітря може бути також вологим та «густим».

Всього лише 2,8 літри водяної пари (вологи) підвищують відносну вологість повітря з 15 до 60% в усьому будинку загальною площею 93 кв. метри.

Відносна вологість повітря характеризується відсотковим вмістом парів води в даному об’ємі повітря, порівняно з максимальною кількістю води, яка може бути утримана ним в цьому об’ємі при заданій температурі. Наприклад, повітря з відносною вологістю 50% містить половину тієї максимальної кількості водяної пари, яка може міститися в ньому при тій самій температурі. Чим ближче відносна вологість повітря наближається до 100%, тим важче буде щось висушити в такому повітрі.

Поняття відносної вологості є основним під час порівняння вологості зовнішнього повітря та повітря всередині приміщення при різних температурах. Для ілюстрації зазначимо, що зовнішнє повітря при температурі 0°С та відносній вологості 100% є повністю насичене. Однак, при потраплянні такого повітря до приміщення та його нагріву до 20 °С воно може прийняти в себе ще в чотири рази більше водяної пари, поки знову не досягне точки насичення. Одну і ту ж відносну вологість зовнішнє та внутрішнє повітря має при різних температурах.

Оскільки будинки в зимовий час рідко залишаються без обігріву та без припливу свіжого повітря, то такий високий відсоток вологості в обжитих будинках буває рідко. Однак для того, щоб мешканці будинків відчули, що повітря є надзвичайно вологим, зовсім не обов’язково, щоб воно досягало стану насичення. Ознаки надмірної вологості повітря проявляються досить очевидно у вигляді ялинкових візерунків на вікнах, патьоків води на підвіконнях та під ними, близько дверей, в кутах між стінами і навіть у вигляді плям на стінах.

Причини підвищеної вологості

Повітря, як зовнішнє, так і внутрішнє, завжди містить певну кількість води. Її відсоток залежить від цілої низки факторів. Всередині приміщення вологість створюється рослинами, які в ньому знаходяться, за рахунок утворення пари під час приготування їжі, приманні ванної, душу, під час роботи посудомийних та пральних машин. Якась кількість води виділяється у повітря з матеріалів конструкції будинку та з меблів. Звичайне дихання людей і тварин також вносить свою частку в підвищення вологості повітря.

Надлишкова вологість повітря проявляється, перш за все, на вікнах. При тривалій надлишковій вологості повітря волога конденсується на вікнах у вигляді крапель води, які стікають вниз на підвіконня та на підлогу. Проблема підвищеної вологості приміщення з часом стає все гострішою, оскільки стіни та внутрішньостінова ізоляція поглинають накопичену у повітрі водяну пару, особливо у ванній кімнаті та на кухні. Шкідливий вплив підвищеної вологості проявляється вочевидь, коли на стінах довкола вікон починають утворюватися чорні плями плісняви, а в деяких будинках навіть починає вимальовуватися несучий каркас.

Домашні тварини, акваріуми та холодильники, які самі розморожуються, є додатковими джерелами вологи.

В зимову пору року, коли вологість в будинках підтримується на певному рівні (в залежності від температури приміщення, рекомендоване значення відносної вологості складає від 30 до 50%), вона жодних проблем не складає.

Однак, якщо вологість в приміщенні є надто низькою, тоді повітря стає сухим, при цьому ніс людини або постійно закладений, або в ньому створюється відчуття свербіння.

Повітря, яке містить надто багато вологи, також може мати шкідливий вплив на здоров’я людей. Тіло людини відчуває вологий холод швидше та сильніше, в цьому випадку холод «пронизує до кісток», і людина починає тремтіти. Холод проникає всюди. Врятуватися від нього можна або підвищенням температури повітря, або надівши на себе весь одяг, який є вдома. Спеціалісти в області здоров’я людини вважають, що в сирому, погано вентильованому приміщенні дуже швидко поширюються різноманітні бактерії. При цьому значно зростає небезпека появи інфекції.

Іншим серйозним наслідком періодичного підвищення вологи приміщень є поступове руйнування будинків. Такий вплив вологи часто стає помітним не відразу, але він, тим не менше, існує. Каркас стіни, особливо поблизу вікон та в районі ванної кімнати, а також дах – дві області в конструкції будинків, які найбільше піддаються негативному впливу надмірної вологості повітря в приміщеннях.

Внутрішні забруднювачі

У будь-якому житловому будинку всі приміщення наповнені міріадами забруднюючих повітря мікрочастинок та елементів найрізноманітнішого виду та походження. Більша частина з них є невидимою неозброєним оком та не складає якоїсь небезпеки для здоров’я людини, якщо повітря в приміщенні постійно оновлюється. Наприклад, влітку, коли вікна в будинку відчинені, і будинок продувається прохолодним вечірнім вітерцем, вплив цих часточок на здоров’я його мешканців є зовсім незначним, тому що вони значною мірою розчинені в потоці свіжого зовнішнього повітря. Однак, в холодну пору року ситуація змінюється кардинальним чином: часточки, які забруднюють повітря, стають такими, що важко видалити, оскільки повітря в приміщеннях оновлюється недостатньо. В такий час всі ці забруднювачі повітря постійно впливають на організм людини і можуть негативно вплинути на її здоров’я, що й повинно бути причиною для хвилювання його мешканців.

Широко відомим забруднювачем повітря є тютюновий дим. Накопичуючись у приміщенні, він проникає в кожний його куток, в кожну щілинку і наповнює будинок газами й часточками, які в ньому містяться (а це – понад 2000 хімічних компонентів).

Менш відомим забруднювачем повітря є газ формальдегід, який виділяється в повітря зі синтетичних килимів, пінополіуретанової ізоляції, матеріалів оздоблення приміщення, з меблів, штор і т.д. Він внесений до списку підтверджених канцерогенних речовин, володіє хронічною токсичністю, негативно впливає на спадкову генетичну та хромосомну мутацію, дихальні шляхи, очі, шкірний покрив, репродуктивні органи. Ртуть із раніше розбитих термометрів, ламп денного світла та інших приладів нікуди не зникає з квартири, а накопичується під підлогою. Вона може отруювати мешканців, які нічого про це не підозрюють.

Оксид азоту є одним із газів, які утворюються під час роботи газових нагрівальних приладів, камінів, а також печей, що працюють на дровах чи вугіллі. Також й інші нагрівачі, які використовують відкрите полум’я, в тому числі водяні нагрівачі та сушарки для білизни, є джерелами оксиду азоту. Цей газ, який не має ані кольору, ані запаху, може бути причиною подразнення очей та дихальних шляхів, а також може призвести до хронічного бронхіту.

Домашні нагрівальні прилади, які використовують відкрите полум’я, особливо газові плити, виділяють під час роботи монооксид вуглецю, який також впливає на очі та дихальні шляхи людини. Двооксид вуглецю, так само, як і монооксид вуглецю, може бути причиною появи головної болі та нудоти, окрім того, він зменшує кількість кисню в крові, що, в свою чергу, підвищує відчуття втоми людини.

В деяких будинках присутній радіоактивний газ радон, який виділяється з ґрунту чи гірських порід, на яких вони побудовані. Інколи в цьому газі присутні сліди урану чи радію. Багато вчених вважають радон другою за значимістю (після куріння) причиною появи раку легенів у людини. Основну частину дози опромінення від радону людина отримує в закритих приміщеннях. Радон проникає в будинок крізь тріщини в основі стін.

Двадцять п’ять років тому Міжнародне агентство з вивчення раку (МАВР) почало роботи з визначення канцерогенних речовин, які є шкідливими для організму людини. Всі канцерогенні фактори, які оцінювалися експертами, були розділені на 4 групи. До першої увійшли фактори, без сумніву канцерогенні. До другої – потенційно канцерогенні для людини. До третьої – фактори, які поки не можуть бути класифіковані з точки зору їх канцерогенності для людини. До четвертої – не шкідливі для здоров’я людини. Деякі канцерогенні речовини, які були виявлені в повітрі житлового приміщення:

  • Перша група: азбест, бензол, вінілхлорид, кадмій та його сполуки, радон, сажа;
  • Друга група: бензапірен, ацитатальдегід, N-нітрозодіметиламін, поліхлоровані біфеніли (ПХБ), стирол, пентахлорфенол, дихлоретан, формальдегід, хлороформ, поліциклічні ароматичні вуглеводні.

У повітрі приміщення завжди містяться у зваженому стані різноманітні тверді частинки та мікроорганізми, які заносяться до будинку людиною, твариною, а також проникають у будинок з вентиляційних шахт та повітропроводів, які знаходяться у поганому стані. Ці елементи є також невидимі неозброєним оком, а деякі з них є мікробами, котрі при підвищенні вологи повітря починають швидко розмножуватися. У погано провітрюваних приміщеннях ці мікроорганізми можуть викликати неприємний запах, відчуття дискомфорту, легкого нездужання у вигляді нападів чхання, а також призвести до появи різноманітних бактеріальних інфекцій.

Останні із забруднювачів повітря побутових приміщень виявлені у виділеннях різного роду хімічних речовин, які використовуються у косметиці та шампунях, різних речовинах для чищення, пестицидах, а також інших хімічних та біологічних агентах. Часте користування цими продуктами у погано провітрюваних приміщеннях викликає алергічні реакції, подразнення та різні розлади дихальних шляхів. Дослідники встановили, що токсичні речовини, які знаходяться у водопровідній воді в мінімальних (безпечних) концентраціях, під час прання чи мийки вивільняються з води. Особливо не зовсім безпечним агрегатом є посудомийна машина, оскільки під час високотемпературного миття створюються ідеальні умови для різноманітних хімічних реакцій, продукти яких потрапляють в атмосферу житла.

Наведений перелік забруднювачів повітря житлових приміщень наведений не для того, щоб викликати зайве хвилювання. Однак, справді, тривалий вплив вищезазначених шкідливих речовин, які містяться у житлових приміщеннях, може відобразитися на здоров’ї мешканців цих приміщень відразу ж при їх появі у повітрі, або ж їх вплив може проявлятися поступово протягом року. Саме завдяки відсутності циркуляції повітря, поганого провітрювання та недостатнього припливу свіжого повітря в будинку створюються умови, при яких ці шкідливі речовини можуть діяти на людину інтенсивно та масово, складаючи безпосередню загрозу для її здоров’я. Експерти ВООЗ дійшли висновку, що «якість повітря, яка характерна для внутрішнього середовища різноманітних будівель та споруд, виявляється більш важливою для здоров’я людини та його добробуту, аніж якість повітря за межами приміщення».

Ефективна вентиляція приміщень

Високоефективні системи вентиляції забезпечують житлові приміщення повітрям дуже високої якості.

Прагнення до кращого в одній області часто створює проблеми в іншій. Те ж саме відбувається при проектуванні ізоляції будинків, що будуються. Майже досконала ступінь ізоляції та щільна конструкція житла є добрими для того, щоб не пропускати до нього холодне повітря з вулиці і таким чином зберігати тепло його мешканцям. Однак, разом з теплом, щільно закритий будинок не випускає назовні і затхле повітря, надмірну вологу та різноманітні його забруднювачі. В результаті «атмосфера» такого будинку стає шкідливою як для людей, які в ньому мешкають, так і для нього самого.

Для усунення проблем, пов’язаних із небезпекою для здоров’я людей, вологе, зіпсоване повітря повинно виводитися назовні та замінюватися свіжим. Повітря, що заново поступає, повинно проникати в усі кімнати будинку таким чином, щоб забезпечувалося його повне та ефективне провітрювання. Коротко кажучи, протягом всього року ми повинні робити те, що природа робить для нас протягом літніх місяців.

Дихання кожної людини та звичайне випаровування вологи крізь пори може добавляти в повітря до 4,3 літрів пари на день.

Там, де зникає вітерець свіжості, допомогти власникам будинків захистити здоров’я близьких, зберегти та навіть збільшити свої грошові вкладення можуть високоефективні системи вентиляції. В холодну пору року, коли вікна є щільно зачиненими на всю зиму, припливно-витяжні канальні системи вентиляції допоможуть забезпечити житлові приміщення повітрям дуже високої якості. Ці системи спеціально призначені для швидкого видалення вологи, несвіжого повітря, різного виду забруднювачів безпосередньо з джерела їх виникнення через розгалужену вентиляційну мережу. Окрім того, ці ефективні вентиляційні системи через розгалужену систему забору та розподілу роздають свіже повітря по всьому будинку.

В якості додаткової функції така вентиляційна система сприяє підтримці тепла всередині сучасного будинку: перш ніж взяте з вулиці холодне свіже повітря розподіляється приміщеннями, воно нагрівається. Попередньо нагріте повітря кардинально змінює рівень комфорту в будинку, оскільки воно не зменшує температуру внутрішніх приміщень. Таким чином, постійним або періодичним, в міру необхідності, оновленням повітря ці енергозберігаючі вентиляційні системи можуть раз і назавжди вирішити проблему якості повітря у Вашому будинку.

Системи витяжної та припливної вентиляції є досить складними та потребують ретельного налаштування продуктивності. Тому прокладання вентиляційної системи в житлових будинках настійно рекомендується доручати лише професіоналам. Висококваліфіковані монтажні організації систем кондиціювання та вентиляції мають великий досвід налаштування систем, у яких повітря подається в будинок та виводиться з нього саме в тих кількостях, які необхідні для належної вентиляції конкретного будинку.

Збереження балансу тиску повітря в будинку є першочерговим завданням як з економічної точки зору, так і з точки зору збереження здоров’я його мешканців. При точному регулюванні повітряного потоку приймається до уваги повний внутрішній об’єм будинку, а також характер функціонування різноманітних компонентів системи вентиляції. При цьому підрядник налаштовує таку подачу повітря, яка забезпечить наявність високоякісного повітря в усьому будинку. Професіонали-монтажники мають великий досвід у встановленні систем вентиляції, що дозволяє їм виконувати швидке встановлення та налаштування вентиляційних систем у будинках будь-якого типу, великих чи малих, нових або реконструйованих.

Висновок

Добра якість повітря у Вашому будинку – один із найбільш важливих факторів збереження здоров’я членів Вашої сім’ї. Погане повітря в приміщенні не лише впливає на самопочуття, але може бути причиною появи хворіб.

Надмірна вологість повітря є шкідливою для здоров’я, тому зайва волога повинна бути видалена з приміщення. Окрім цього, видалення зайвої вологи з усіх приміщень сприятливо впливає на збереженість будівельної конструкції будинку, оскільки він не піддається впливу сирості.

В холодну пору року, коли не відчиниш ані дверей, ані вікон, щоб освіжити повітря, господар будинку може покладатися на встановлену в його будинку високоякісну систему вентиляції.

В спекотну погоду, коли вмикаються кондиціонери, високоякісна система вентиляції допоможе компенсувати нестачу зовнішнього свіжого повітря.

Знайте, що існують високоефективні вентиляційні системи, які спеціально призначені для вентиляції та кондиціювання, і виконують ці функції незалежно від пори року чи будь-яких інших обставин. Надіслані до Вас експерти зі систем вентиляції будуть вирішувати Вашу конкретну проблему і порекомендують або повітряний теплообмінник, або вентиляційний агрегат з рекуператором тепла (теплоутилізатором).

Незалежно від того, чи придбали Ви свій будинок недавно, чи є давнім домовласником, чи маєте справу з новим або реконструйованим будинком, Ви можете проконсультуватися зі спеціалістом із будь-яких питань вентиляції Вашого будинку. Всі члени Вашої сім’ї покладаються на Вашу інтуїцію в питанні придбання зручного, приємного та «здорового» будинку. Не підведіть їх!

Вам потрібна допомога у виборі кращої системи вентиляції для вирішення Ваших завдань? Ви бажаєте отримати більш детальну інформацію зі встановлення системи або стосовно гарантійних зобов’язань? У Вас є питання про те, як зробити непомітною подачу свіжого повітря?

Ви турбуєтеся про рівень шуму вентиляційної системи? Яким чином можливо підвищити продуктивність існуючої системи вентиляції? Ви завжди можете покластися на кваліфіковану допомогу експертів спеціалізованих професійних компаній.

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

Голосування
Чи допомагають Вам розсилки новин стежити за новинками?

результати

Loading ... Loading ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930