Сонце в бокалі
Істина – у вині, здоров’я – у воді. Цей відомий латинський вислів нагадує нам: якщо хочеш бути здоровим – пий воду, якщо хочеш стати мудрим – пий вино. З огляду на той факт, що обсяги споживання вина в нашій країні щороку зростають, українці дуже захоплено осягають істину і рухаються до неї з помітним прискоренням. І не дарма! Адже виготовлення та вживання вина – це не просто традиція, якій майже дві тисячі років, а справжнє мистецтво.
Підписуйтесь на сторінку журналу VENTS Magazine у Фейсбуці
Не дарма наші пращури почали виготовляти і вживати цей благородний напій, адже вони помітили, що ті, хто п’є вино, менше хворіють: вино допомагало дезінфікувати воду, що було дуже актуально в ті часи. Гіппократ лікував вином практично всі хвороби: від тифу і дизентерії до невралгічних болів та патологій вагітності. Та й сучасні вчені визнають, що флавоноїди, які містяться в червоному вині, знижують рівень шкідливого та підвищують рівень корисного холестерину. Келих вина на день зменшить ризик атеросклерозу, інфаркту та інсульту, а також допоможе зробити яскравішим ваше сексуальне життя. Єдина умова – знати міру і не збільшувати вживання.
На колір і смак…
Коли кажуть про користь цього напою, частіше за все йдеться про червоне сухе вино. Але ж винна палітра набагато різноманітніша! Вина розрізняють за використовуваними винними матеріалами, способом приготування, вмістом цукру та спирту, терміном витримки, кольором та іншими показниками.
За використовуваним соком вина діляться на виноградні, плодові, ягідні, рослинні, ізюмні й багатосортні. Виноградні вина готуються лише з виноградного соку, причому в процесі їхнього виробництва дозволяється використовувати тільки цукор. Багато фахівців вважають, що справжнє вино можна приготувати лише з винограду, тому напої з будь-яких інших матеріалів не можна вважати вином.
За кольором вина діляться на червоні, білі й рожеві. Колір вина залежить від сорту винограду і часу ферментації (бродіння). Червоні вина готуються з винограду червоних сортів, білі – з винограду білих сортів, рожеві – з суміші перших і других. За тривалої витримки червоні вина поступово втрачають темне забарвлення.
За вмістом цукру і спирту вина діляться на столові, кріплені та ігристі. Столові вина бувають сухими, напівсухими та напівсолодкими. Кріплені вина діляться на міцні, десертні напівсолодкі, солодкі, лікерні та ароматизовані. Ігристі вина насичуються вуглекислим газом і можуть мати різний вміст цукру та спирту.
Індивідуальний підхід
Отже, ви зробили свій вибір і придбали хороше вино. Де його зберігати і як подавати?
Зберігання вина – важливий етап. По-перше, вину потрібна постійна температура: для сухих вин – 10–12 °C, для міцних десертних вин – 14–16 °С. По-друге, вологість повітря повинна бути на рівні 65–80%, що сприяє природному зволоженню пробки і запобігає її всиханню. По-третє, пляшки слід берегти від прямих сонячних променів та світла ламп. І, нарешті, вино любить спокій. Його необхідно оберігати від поштовхів та вібрацій, а найкраще – зберігати в горизонтальному положенні.
Дегустатори запевняють: щоб вино максимально повно розкрило свій аромат, його потрібно наливати в келихи конкретної форми. Це пов’язано з тим, що смакові рецептори, які розрізняють солодкий, гіркий та кислий смаки, розташовані на різних ділянках язика. Саме від форми келиха залежить, з якою ділянкою язика вино проконтактує, а значить, яким буде його сприйняття.
Для домашніх застіль досить мати три види келихів: широкі з великою чашею, що звужується догори – для червоного вина; меншого обсягу (до 340 мл) – для білого вина, і келихи для шампанського – видовженої форми, невеликого обсягу (до 200 мл) з поглибленням на дні, щоб бульбашки були тонкими й стійкими. Втім, якщо ви – тонкий поціновувач винного мистецтва, непогано також обзавестися високими вузькими келихами для кислих сортів вина та невеликими келихами з чашею прямої форми для кріплених вин.
Біле – до риби, червоне – до м’яса?
Класичний підхід вчить нас, що червоне вино подають до м’яса, біле – до риби. Червоне вино найкраще підкреслить смак дичини, баранини, гострих м’ясних страв, насичених супів, більшості видів сиру. Останнім часом до червоного сухого вина прийнято подавати суші, сьомгу та форель. Білі й рожеві сухі вина ідеально поєднуються з морепродуктами, м’ясом птиці, ніжними сирами, десертами. При цьому вони – як сухі, так і солодкі – слугують чудовим аперитивом.
Сухе ігристе вино добре поєднується з молюсками, ракоподібними та копченою рибою. Звісно, ідеальна пара – шампанське з устрицями. Сухі кріплені вина добре вживати з закусками – оливками, горіхами, канапе. Кріплені вина – з сиром та шоколадом. Десертні вина чудово завершать обід разом із солодкими стравами, фруктами та сирами.
Ще один базовий принцип підбору закусок до вина: до страв високої кухні подають прості, легкі вина, і, навпаки, до дорогих вин зі складним букетом належить відносно простий супровід.
Сучасний підхід дозволяє при виборі напою керуватися не лише правилами, але й власним смаком. Головна мета поєднання їжі та вина – підкреслити переваги кожного, щоб разом вони принесли більше задоволення. Це майже як кохання, тому поставтеся до вживання вина, як до прояву любові – дбайливо, легко і з натхненням. Приємного вам винопиття!
Читайте також
21 Сер 2024
Продукція Вентс для кухонь і пекарень
14 Сер 2024
Шум побутового вентилятора: як його оцінити?
19 Чер 2024
Забруднення повітря: чим дихати?
20 Гру 2023
Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ
12 Гру 2023
Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»
23 Лис 2023
Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ
9 Бер 2023
Провітрюй приміщення без втрат тепла
1 Лис 2022
Укриття потребують систем вентиляції
7 Гру 2021
Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр
10 Лис 2021
Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»
8 Лип 2021
Вентиляція світового рівня
21 Тра 2021
Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19
6 Тра 2021
Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці
29 Кві 2021
Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3
8 Кві 2021
Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність
10 Лют 2021
Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС
29 Гру 2020
Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2
24 Лис 2020
Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1
16 Лис 2020
Обладнання Вентс у всіх куточках світу
29 Тра 2020
Чисте повітря проти вірусних захворювань
4 Тра 2020
Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення
2 Кві 2020
Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря
1 Кві 2020
На шляху до досконалості
11 Бер 2020
Вентиляція на раз, два, три
20 Лют 2020
Космічна подорож
11 Лют 2020
Розумна вентиляція
5 Лют 2020
Кохання під мікроскопом
29 Січ 2020
Повітряні сили
21 Січ 2020
Операція «Децентралізація»
14 Січ 2020
Життя без сміття
3 Січ 2020
Повітря молодості
16 Гру 2019
Приборкування диму та вогню
12 Гру 2019
У пошуках кисню та фітонцидів
5 Гру 2019
Місто майбутнього
28 Лис 2019
Обережно, пил!
20 Лис 2019
10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні
14 Лис 2019
Загадки білого континенту
8 Лис 2019
Мисливці за вуглекислим газом
7 Лис 2019
Зелений клімат-контроль
4 Лис 2019
Без шуму і пилу та зайвих витрат