fbpx

Тамара Сбитна: «Успіх компанії створюють люди, які в ній працюють»

У нашій компанії працює багато цікавих і непересічних особистостей. Ось, наприклад, Тамара Іванівна Сбитна, яка брала участь у процесі становлення двох найпотужніших підприємств Боярки – заводу «Іскра» та компанії «Вентиляційні системи». Величезну частину свого трудового шляху Тамара Іванівна присвятила роботі у відділі кадрів: 30 років на «Іскрі» та майже 20 років у компанії «Вентс». Вона однією з перших запрошувала та влаштовувала на роботу найкращих спеціалістів, за рахунок чого розширювалися не тільки обидва боярські підприємства, а й усе місто. Завдяки її зусиллям сотні людей знайшли цікаву роботу. І це лише одна причина, чому її історія надихає та викликає захоплення.

– Нещодавно у Боярці відбулися заходи, присвячені 50-річчю заснування заводу «Іскра». Тамаро Іванівно, розкажіть про роботу на цьому підприємстві. Як Ви там опинилися і як проходили перші етапи роботи?

– Я корінна боярчанка. Прийшла працювати на завод «Іскра» у 1972 році, оскільки він був єдиним великим підприємством у місті. Незважаючи на те, що завод лише починав працювати, він уже відзначився своїми масштабами та перспективами зростання, тому можливість влаштуватися туди на роботу викликала неабиякий інтерес. Це було режимне підприємство з формою допуску і підпискою про нерозголошення конфіденційної інформації. В Україні таких заводів було лише три, і вони вважалися досить престижними місцями роботи.

На той момент я вже мала достатній досвід роботи інспектором відділу кадрів, тому влаштувалася на таку саму посаду в «Іскрі» швидко і без проблем. Керівництво заводу було впевнене, що роботу потрібно починати з формування колективу, і я була однією з перших, хто реалізовував це завдання. Перші працівники приходили з київських підприємств і з сусідніх сіл. Я знаходила радіомонтажників, енергетиків, механіків, водіїв та інших.

– Чи були якісь труднощі на початку роботи в «Іскрі»?

Так, були. По-перше, це дефіцит працівників. Боярка на той час вважалася спальним містечком. Переважна більшість її мешканців працювала в Києві, і було важко сформувати штат на місці. Але ми співпрацювали з київськими підприємствами, які допомагали нам у підготовці спеціалістів.

Як правило, влаштовувалися на роботу приїжджі, яким, окрім роботи, потрібно було вирішити питання з житлом. Тоді ще не було гуртожитків, через що затримати працівників було не так просто, але ми їх зацікавлювали стабільною роботою. Наприклад, Володимир Байда, який зараз працює на «Вентс» начальником цеху пакування, служив на північному флоті, а після служби прийшов до «Іскри» на посаду монтажника.

Згодом завод почав розширюватися, а разом із ним і сама Боярка, тому що люди почали переїжджати сюди. Весь мікрорайон було сформовано завдяки заводу «Іскра».

На машинобудівному заводі «Іскра» Тамара Іванівна Сбитна (друга ліворуч)
пропрацювала 30 років.

– Тамаро Іванівно, розкажіть про Ваш перехід у компанію «Вентс». Як це відбулося?

– Коли завод «Іскра» почав розпадатися, люди розходилися хто куди. Першокласні монтажниці пішли працювати в лікарню санітарками, багато хто пішов заробляти на ринок. Я не хотіла кидати справу свого життя, тому залишилася на ньому до останнього. На «Іскрі» я пропрацювала 30 років і в глибині душі ще сподівалася, що підприємство підніметься.

На початку нульових у Боярку прийшов «Вентс». На той момент компанія викупила лише кілька будівель. Я особисто прийшла до керівництва нового підприємства і запропонувала свою кандидатуру для роботи з кадрами. У мене вже був чималий досвід роботи на виробничому підприємстві, тому мене взяли на посаду спеціаліста відділу кадрів. Так я почала працювати і комплектувати штат уже у вентиляційній компанії.

– А як проходили перші робочі місяці в компанії? Як Вам вдавалося знаходити персонал? Можливо, Ви використовували якісь нестандартні способи і рішення?

– Коли поставили перше виробниче обладнання, необхідно було знайти людей, які б могли його встановити й обслуговувати, а також працювати на ньому. Були потрібні слюсарі-ремонтники, слюсарі-складальники, електрики та багато інших спеціалістів. Тоді ж на роботу влаштувався Дмитро Іванович Черняк, який зараз працює головним інженером адміністративно-управлінського персоналу виробництва. Я зналася на людях, він розбирався в технічних нюансах – так разом з ним ми і почали формувати штат компанії «Вентс».

На той час комп’ютери й інтернет ще не були настільки розповсюджені, як зараз, тому нам доводилося знаходити людей власними силами, а вся інформація зберігалася в головах та картотеках. Часто мені доводилося самій виїжджати до людей, щоб запропонувати їм роботу, адже засоби комунікацій теж були на низькому рівні. Як зараз пам’ятаю: зима, заметіль, я їду в село Забір’я і там забираю двох слюсарів, братів Савченків. Дмитро Іванович Черняк привів електрика. Так ми почали запускати перші термопластавтомати. Це дозволило створити два невеличкі виробничі майданчики – для виготовлення вентиляційних решіток, на якому працювали Ганна Павлівна Невмержицька і декілька дівчат, а також зі складання побутових вентиляторів під керівництвом Юрія Васильовича Корнєєва. Таким чином, у нас було організовано виробництво, і компанія впевненими кроками почала йти вперед і розростатися.

– Чи можете Ви назвати Ваше найбільше досягнення під час роботи на вентиляційному підприємстві?

– Моя особиста гордість – це те, що в компанію «Вентс» я влаштувала кращих працівників колишнього заводу «Іскра». Наприклад, для цеху виготовлення решіток із пластмаси я знайшла найкращих монтажниць. Цей кістяк тримається й зараз, і, що найголовніше, ефективно виконує свою роботу.

– Чи є у Вашій роботі щось, що приносить Вам найбільше задоволення і найприємніші емоції?

– Звісно! Мені дуже приємно спостерігати за тим, як люди, яких я приводжу в компанію, затримуються тут надовго і зростають разом з нею. Ось, наприклад, Олександр Степанович Матлак, теж колишній іскрівець, влаштовувався до нас на посаду старшого майстра, а сьогодні він працює на посаді начальника цеху з виготовлення вентиляторів.

– Які позитивні сторони роботи на «Вентс» Ви можете відзначити?

– Подобаються умови, які підприємство надає своїм співробітникам. Є і розвозки, які доставляють людей на роботу та додому, і їдальні, де можна смачно пообідати, і стабільна виплата заробітних плат, і взагалі повний соціальний пакет. Спочатку люди не вірили, що на периферії можна знайти роботу з такими хорошими умовами, але, пропрацювавши певний час, приємно дивувалися. Подобається ще й те, що керівництво йде назустріч і прислуховується до свої підлеглих.

– На Ваших очах «Вентс» перетворився з невеличкого виробничого підприємства у світового вентиляційного лідера. Як Ви вважаєте, у чому секрет успіху компанії?

– Я вважаю, що в цьому велика заслуга людей, які тут працюють. По-перше, керівництва, яке ніколи не сиділо склавши руки і рухало підприємство вперед. По-друге, звичайних працівників, які завзято виконують свої обов’язки і, по суті, формують компанію. Мабуть, у цьому і є секрет успіху «Вентс».

– Тамаро Іванівно, а як щодо Вашого дозвілля? Чи є у Вас захоплення або хобі?

– Я за натурою трудоголік, бо інакше у моїй справі не можна. Нездатна заспокоїтися, поки не доведу справу до кінця. І на «Іскрі» це цінували, і на «Вентсі» за це поважають та підтримують. Тож без перебільшень скажу, що робота – моє основне хобі. Для душі вирощую квіти, обожнюю доглядати за рослинами. Я вже навіть зібрала колекцію з найрізноманітніших представників декоративної флори.

У сім’ї все просто. Чоловік теж пропрацював на одному з київських заводів – це у нас сімейне. Дочка займається науковою діяльністю. Словом, звичайна сім’я.

– Що б Ви хотіли сказати співробітникам «Вентс», які тільки почали працювати в компанії?

– Я б хотіла, щоб ці люди поглянули на масштаби нашого виробництва та умови праці. Компанія пропонує стабільну виплату зарплати та повний соціальний пакет: відпустки, лікарняні, медичне страхування, пільгове харчування. Працівники тут захищені з усіх боків. Я вважаю, що люди, які дійсно хочуть працювати в серйозній компанії, якою є «Вентс», повинні так само серйозно ставитися до роботи, бо такий шанс випадає не всім і не часто.

Читайте також

16 Кві 2024

Вентс отримав нагороду UA Epicentr Awards

5 Гру 2023

Вентс увійшов до рейтингу найуспішніших компаній України за даними Forbes Ukraine

8 Тра 2023

Вентиляцію нового житлового комплексу забезпечують вентилятори Вентс

30 Гру 2021

Вентс названо кращим підприємством галузі

10 Чер 2021

Вентс продовжує підтримувати українське мистецтво

14 Тра 2021

Вентс визнано лідером галузі

12 Тра 2021

Івану Марчуку – 85! У Києві відкрилася ювілейна виставка відомого художника

14 Січ 2021

100 робіт Івана Марчука у спеціальному випуску журналу VENTS Magazine

9 Гру 2020

Установки ВЕНТС забезпечують свіжим повітрям новий бізнес-центр

1 Гру 2020

Вентс відкрив представництва в Одесі та Дніпрі

14 Лип 2020

Нові горизонти команди «Ветеран-Вентс»

8 Кві 2020

Ми працюємо! Політика ВЕНТС у період пандемії COVID-19

18 Бер 2020

ВЕНТС долучився до встановлення рекорду України

22 Січ 2020

Юні таланти поділилися з ВЕНТС святковим настроєм

9 Січ 2020

Олександр Матлак: «Ми маємо пишатися тим, що виробляємо реально корисний для людей продукт»

28 Гру 2019

ВЕНТС долучився до святкових заходів

23 Гру 2019

Передноворічний подарунок для боярчан

19 Гру 2019

Новий календар ВЕНТС готовий дивувати

17 Гру 2019

ВЕНТС отримав престижну нагороду

10 Гру 2019

Сотні установок ВЕНТС забезпечать канадські сім’ї свіжим повітрям

18 Лис 2019

Кубок VENTS-POOL визначив кращих більярдистів року

5 Лис 2019

В епіцентрі партнерства

30 Жов 2019

ВЕНТС привітав партнерів з ювілеєм та поділився енергоефективними рішеннями

23 Жов 2019

Сорок два кілометри по Берліну

4 Жов 2019

Команда ВЕНТС створена для перемог

3 Жов 2019

How much is the fish?

1 Жов 2019

ВЕНТС відсвяткував День міста разом із боярчанами

24 Вер 2019

ВЕНТС відвідали гості з Грузії

12 Вер 2019

Кращі курорти зустрічають кращих працівників «Вентс»

5 Вер 2019

ВЕНТС привітав першокласників із початком навчального року

20 Сер 2019

ВЕНТС розкриває таланти

15 Сер 2019

День, коли Боярка «заіскрилася»

8 Сер 2019

ВЕНТС продовжує експансію на ринок країн Ближнього Сходу

17 Лип 2019

Максим Павлюк: «Змагання вчать рухатися до своєї мети»

3 Лип 2019

Зустрінемо, нагодуємо й подбаємо про ваше гарне самопочуття

26 Чер 2019

Ярослав Ковальчук: «Будьте цілеспрямованими, і результат не забариться!»

13 Чер 2019

Риболовецький день на Рибальському півострові

11 Чер 2019

Діти співробітників ВЕНТС взяли участь у благодійній акції

5 Чер 2019

Біг подовжує життя, і не лише власне

22 Тра 2019

ВЕНТС засяяв барвами української вишиванки

Голосування
Чи допомагають Вам розсилки новин стежити за новинками?

результати

Loading ... Loading ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930