fbpx
25.06.2019 Статті

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

Останнім часом на світовому ринку все більше набуває популярності продукція, конструктивні елементи якої виготовлені зі спіненого поліпропілену – Expanded Polypropylene (EPP). Зумовлено це унікальними властивостями матеріалу, які дозволяють використовувати його практично в будь-яких умовах. У цій статті ми розповімо про переваги та сфери застосування EPP, включаючи вентиляційні системи.

EPP зсередини

Спінений поліпропілен – це різновид пінопласту на основі поліолефінів, який має м’яку структуру та закриті пори.

Уперше цей високотехнологічний матеріал був отриманий в 80-х роках минулого століття. Спочатку завдяки невеликій вазі та високій міцності спінений поліпропілен завоював популярність серед авіамоделістів та виробників модельної продукції, але пізніше почав широко застосовуватися в будівництві, автомобільній промисловості, суднобудуванні, у якості пакувального матеріалу та амортизувального матеріалу в мотоциклетних та велосипедних шоломах.

Процес виготовлення матеріалу починається з механічного перемішування гранульованого поліпропілену та спінювального агента під температурою. Для спінювання використовуються сорти поліпропілену, молекулярна структура яких забезпечує високу пружність розплаву. Спінювальним агентом можуть виступати різні пластифікатори, антистатичні речовини та антипірени. Вибір спінювального агента залежить від того, якими властивостями повинен володіти кінцевий продукт. Після перемішування починається процес екструзії, паралельно з яким суміш піддається ультразвуковій обробці. Ультразвук впливає на кількість, форму та рівномірний розподіл бульбашок у полімері, а також на щільність кінцевого продукту. Завдяки ультразвуковій обробці скорочується ризик виникнення дефектів та підвищується міцність матеріалу.

У чому сила

Незважаючи на непростий процес виготовлення, виробництво EPP цілком виправдане, оскільки він за своїми властивостями не поступається таким суперматеріалам як карбон та скловолокно.

Спінений поліпропілен герметичний і виступає хорошим шумо-, вібро- та теплоізолятором. Матеріал ідеально підходить для утеплення і звукоізоляції житлових, офісних та промислових будівель.

Іншою важливою властивістю спіненого поліпропілену є висока стійкість до руйнувань, що стала однією з основних причин застосування матеріалу в авіамоделюванні. Оскільки моделі часто зазнають ударів та зіткнень, для їх виготовлення необхідний матеріал, який вирізнявся б і міцністю, і легкою вагою. Таким виявився EPP. Висока міцність та невелика вага роблять спінений поліпропілен вдалим матеріалом для контейнерів, боксів, пакувальної тари, а також для виготовлення корпусів і деталей різної техніки, наприклад, вентиляційних установок, телефонів, телевізорів та навіть автомобілів. Паралельно з легкою вагою матеріал вирізняється високою щільністю, здатністю придушення енергії та хорошою відновлюваністю форми після динамічного або статичного навантаження.

Спінений поліпропілен характеризується високою хімічною інертністю і стійкістю до дії розбавлених та концентрованих кислот, спиртів, основ, лугів і т. ін.

Серед інших властивостей EPP, на які варто звернути увагу – висока температуростійкість та стійкість до ультрафіолетового випромінювання. Матеріал здатний витримувати температури від -40 до + 60 °С.

EPP гідрофобний. Він зберігає свої механічні характеристики навіть в умовах підвищеної вологості, а плавучість матеріалу дозволила використовувати його в суднобудівній галузі. За рахунок закритих пор спінений поліпропілен не пропускає рідину, тому послугує хорошим гідроізолятором для електричних пристроїв. У побуті матеріал застосовується для гідроізоляції бань, саун, ванних та душових кімнат. На основі спіненого поліпропілену виробляються композитні матеріали, які слугують для наповнення фільтрів водоочисних конструкцій.

Матеріал нетоксичний і може використовуватися в харчовій індустрії. До того ж спінений поліпропілен не схильний до утворення грибка. Вироби з EPP на 100% піддаються переробці, тому матеріал можна використовувати багаторазово.

Спінений поліпропілен зручний і в механічній обробці. Листи з EPP легко розпилюються, просвердлюються і склеюються, що дозволяє якісно та швидко робити з цього матеріалу велику кількість виробів.

Рішення від ВЕНТС

Розробляючи обладнання, компанія «Вентиляційні системи» завжди шукає нові шляхи та рішення, які зробили б її продукцію максимально якісною, корисною і зручною у використанні. Черговим кроком у цьому напрямку стало виробництво установок обробки повітря в корпусах зі спіненого поліпропілену. До таких належать припливно-витяжні установки серій ВУТ/ВУЕ 180 П5Б ЕС, ВУТ/ВУЕ 180 П5 А4, ВУТ/ВУЕ 270 В5Б ЕС і ВУТ/ВУЕ 230 В5. У розробці знаходяться ще дві установки з більш високою продуктивністю: підвісна ВУТ 400 П5 EC та горизонтальна ВУТ 300 Г міні EC. Також створено концепт першої децентралізованої установки у корпусі з EPP.

Корпус із цього матеріалу не потребує додаткової ізоляції. Він забезпечує безшумну роботу вентиляційних установок, а також підтримує процес рекуперації та підігрівання повітря, запобігаючи витіканню тепла.

Підвищена міцність матеріалу дозволяє зберегти в цілісності внутрішні елементи вентиляційних установок. На відміну від металу, спінений поліпропілен не іржавіє, тому пристрої можна спокійно встановлювати в місцях з підвищеною вологістю.

Завдяки своїй невеликій вазі установки з корпусами з EPP зручні в транспортуванні та монтажі.

Крім вентиляційних установок у корпусі зі спіненого поліпропілену, найближчим часом «Вентс» планує розпочати виробництво повітропроводів із цього матеріалу.

Застосування елементів зі спіненого поліпропілену в обладнанні та комплектувальних «Вентс» учергове підтвердило націленість компанії на технології майбутнього, оскільки EPP за практичністю та функціональністю не поступається найбільш високотехнологічним матеріалам світу.

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

19 Жов 2015

Камінний вентилятор КАМ – економне тепло у Вашій оселі

Голосування
Чи допомагають Вам розсилки новин стежити за новинками?

результати

Loading ... Loading ...
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Гру    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031