fbpx
22.10.2009 Статті

Дихайте на повні груди!

Усі ми постійно боремося за підвищення зручності та комфорту в наших квартирах. Щоб зменшити рівень шумів, які проникають з вулиці, а також зменшити тепловтрати, встановлюємо вікна нового покоління зі склопакетами, а пізніше зауважуємо, що квартира стає схожою на «термос» – дихати в ній стає просто нічим.

При всіх своїх недоліках, старі «повітропроникні» дерев’яні вікна мали одну позитивну властивість – забезпечували приплив свіжого повітря. Вони, в певному сенсі слова, постійно вентилювали квартиру. Коли відбувалися вологі прибирання та велике прання, на допомогу приходили добре відомі кватирки для короткочасного провітрювання. Із заміною вікон на пластикові ситуація змінилася: приплив повітря різко зменшився. І справа не в тому, що нові вікна погано зроблені. Якраз навпаки, саме тому, що вони добре виготовлені та надто герметичні. Це не означає, що необхідно залишати старі вікна, просто необхідно навчитись користуватися новими. Адже з їх появою в квартирі стало тепліше та тихіше, та й виглядають вони – не порівняти зі старими.

Для чого взагалі необхідно вентилювати житлові приміщення?

Людина хоче жити не просто в теплому будинку, вона бажає жити в комфортних умовах. Стосовно повітряного середовища квартири, це поняття включає в себе температуру, вологість та швидкість руху повітря. Саме правильне поєднання цих параметрів дозволяє людині почувати себе комфортно.

Велике значення має також склад повітря. Під час дихання людей в приміщенні зменшується вміст кисню та збільшуються концентрації вуглекислого газу, а також інших шкідливих домішок. Збільшується також і вміст парів води у повітрі, тобто збільшується вологість повітря. Яким чином можна зберегти в приміщеннях хорошу якість повітря? Лише за допомогою вентилювання – організації постійного контрольованого повітрообміну — впускання з вулиці до квартири свіжого повітря, яке змішується із забрудненим та, виходячи у витяжні вентиляційні канали, виносить із квартири надлишки вологи, вуглекислий газ, небажані домішки та запахи. Це й називається вентиляцією. Яскравими її «представниками» є вентилятори та віконні провітрювачі.

Які бувають вентилятори?

За конструкцією та принципом дії вентилятори поділяються на: осьові (аксіальні), відцентрово-осьові та радіальні (відцентрові).

Дія осьових вентиляторів базується на всмоктуванні повітря за напрямком осі двигуна. Робочі показники таких вентиляторів залежать від кількості лопатей та їх кута. Застосовувати такі вентилятори рекомендується для витяжки або подачі повітря через вільні прорізи. Зазвичай осьові вентилятори встановлюються на склі або у стіновому прорізі.

Відцентрово-осьові вентилятори володіють властивістю переміщення повітря за напрямком осі двигуна з підвищеним напором. Повітря приводиться в рух турбіною у вигляді білкового колеса, а не крильчаткою.

Радіальні вентилятори складаються з корпусу, виконаного у вигляді равлика, а також турбіни. Повітря всмоктується паралельно до осі двигуна, а нагнітається перпендикулярно до цієї осі. Кількість та форма лопатей турбіни змінюється в залежності від потрібних робочих показників.

Що «вміє» вентилятор?

Існує безліч опцій вентиляторів, які призначені забезпечувати максимально комфортні умови для людини.

Таймер: після відключення від мережі вентилятор продовжує працювати протягом періоду часу, встановленого таймером від 2 до 30 хвилин; датчик вологості: вентилятор обладнаний електронним процесором, який здійснює постійний моніторинг вологості приміщення та дозволяє уникати появи конденсату у вентильованому приміщенні; датчик руху (присутності): вентилятор автоматично вмикається при появі у приміщенні будь-якого руху людей, і продовжує працювати протягом періоду часу, встановленого таймером – від 2 до 30 хвилин; 12 В: вентилятор обладнаний двигуном низької напруги (12 В), що робить можливим безпечне використання в приміщеннях з підвищеною вологістю, а також у місцях із ймовірністю прямого потрапляння води (душові кабінки).

Як підібрати вентилятор для приміщення?

Необхідно врахувати декілька факторів: об’єм вентильованого приміщення; погодинну кратність повітрообміну. Далі множенням об’єму приміщення на погодинну кратність повітрообміну підбирається необхідна продуктивність вентилятора.

Побутові приміщення:

Найменування приміщення

Кратність повітрообміну

3/год на 1 м2 площі)

Житлова кімната 3
Кухня квартири або гуртожитку 6-8
Ванна кімната 7-9
Душова 7-9
Туалет 8-10
Пральня (побутова) 7
Гардеробна кімната 1,5
Комори 1
Гараж 4-8
Погріб 4-6

Монтаж вентиляторів є достатньо простий, і більш-менш господарський чоловік може здійснити його самостійно. До вентиляторів, зазвичай, додається інструкція зі схемою, де все детально та достатньо просто описано.

Сфера застосування. Найбільш поширене застосування вентиляторів у ванній кімнаті, туалеті та на кухні. Якщо у Вашій ванній кімнаті підвищена вологість – спеціалісти рекомендують купувати моделі з датчиком контролю вологості. В туалеті краще встановлювати моделі з таймером: після відключення від мережі вони працюють ще деякий період часу. Час затримки можливо регулювати від 2 до 30 хвилин. І звичайно ж, особливо необхідна вентиляція на кухні. Щоб різноманітні комахи не могли потрапити на Вашу кухню через вентиляційну шахту, можна встановити вентилятори з антимоскітними сітками.

Вартість. Український ринок пропонує різноманітні засоби для вирішення проблем недостатньої вентиляції для кожного громадянина і для будь-якого будинку. Марка «ДОМОВЕНТ» символізує собою «народну вентиляцію», вона розрахована на споживачів, котрі бажають обладнати своє житло вентиляцією, не вкладаючи значні грошові кошти (від 39 грн.), а для тих, хто понад усе цінує якість та комфорт, пропонується продукція української марки «VENTS» (від 118 грн.), марка «Vortice» говорить про італійське походження (від 149 грн.).

Для споживачів, котрі розуміються на німецькій якості та звикли оточувати себе продуктами преміум-класу, на ринку представлена німецька торгівельна марка «Blauberg» (від 213 грн.).

Порада. Якщо двері є герметичними, без підрізу та закриті з ущільнювачами, необхідно в їх нижній частині встановити спеціальні дверні вентиляційні решітки. Те ж саме стосується і дверей у туалет та ванну кімнату.

Спеціальні дверні вентиляційні решітки виготовляються з пластмаси та металу (сталь, алюміній, мідь, латунь і т. д.). Набір форм та розмірів — дуже широкий. Ціни ж є цілком помірними – від 10-15 грн. за пару звичайних пластикових решіток. Є і незвичайні моделі – які ізолюють від світла та шуму, що проникають зі сусіднього приміщення. Існують вироби з регульованим вентиляційним прорізом.

Деякі спеціалісти пропонують досить оригінальне рішення: у міжкімнатних дверях застосовувати меблеві вентиляційні решітки (для шаф). Ці круглі вироби мають невеликий діаметр, і, щоб отримати необхідний «проріз», доведеться використати їх не один, а декілька. Проте дизайн вони мають найрізноманітніший, і вибір кольорів – найширший, включаючи латунь, хром, золото. Із необхідної кількості решіток можна скласти оригінальний «малюнок» у нижній частині дверей.

Якщо у Вас є настільки красиві та дорогі міжкімнатні двері, що псувати їх решітками вкрай небажано, для організації перетікання повітря по квартирі в стінах (звичайно, не несучих), поруч з дверима можна проробити вентиляційні отвори. Отвори з обох боків прикриваються декоративними вентиляційними решітками з регулюванням потоку повітря (величини прорізу) або регульованими тарілчастими клапанами. І ті, й інші виготовляють (з металу та пластмаси різного кольору) безліч фірм, хоча найбільше різноманіття форм та колірних рішень вентиляційних решіток пропонує компанія «Вентиляційні системи».

Читайте також

20 Гру 2023

Децентралізовані пристрої VENTS: РОЗУМНІ, ЕКОНОМНІ, ПРИВАБЛИВІ

12 Гру 2023

Вентс забезпечив вентиляцію в новому родинному домі для онкохворих дітей «Дача»

23 Лис 2023

Нове обладнання VENTS: ЕНЕРГООЩАДЖЕННЯ, СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН, РОЗУМНІ ТЕХНОЛОГІЇ

9 Бер 2023

Провітрюй приміщення без втрат тепла

1 Лис 2022

Укриття потребують систем вентиляції

7 Гру 2021

Вентс забезпечив кліматичним обладнанням найбільший в Україні торговельно-розважальний центр

10 Лис 2021

Юлія Двораковська: «Для нової інноваційної клініки ми обрали обладнання Вентс»

8 Лип 2021

Вентиляція світового рівня

21 Тра 2021

Вчені визнали провідну роль вентиляції в боротьбі з поширенням COVID-19

6 Тра 2021

Вентс проводить комплекс робіт із організації систем мікроклімату у відомій клініці

29 Кві 2021

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 3

8 Кві 2021

Обладнання Вентс підтверджує свою енергоефективність

10 Лют 2021

Вентиляцію грузинської клініки забезпечує обладнання ВЕНТС

29 Гру 2020

Як подбати про безпечне повітря у будинку? Частина 2

24 Лис 2020

Як подбати про безпечне повітря в будинку? Частина 1

16 Лис 2020

Обладнання Вентс у всіх куточках світу

29 Тра 2020

Чисте повітря проти вірусних захворювань

4 Тра 2020

Вентиляція в мобільних госпіталях: світова практика та вентиляційні рішення

2 Кві 2020

Вентиляція в медустановах: захист від вірусів та чисте повітря

1 Кві 2020

На шляху до досконалості

11 Бер 2020

Вентиляція на раз, два, три

20 Лют 2020

Космічна подорож

11 Лют 2020

Розумна вентиляція

5 Лют 2020

Кохання під мікроскопом

29 Січ 2020

Повітряні сили

21 Січ 2020

Операція «Децентралізація»

14 Січ 2020

Життя без сміття

3 Січ 2020

Повітря молодості

18 Гру 2019

Сонце в бокалі

16 Гру 2019

Приборкування диму та вогню

12 Гру 2019

У пошуках кисню та фітонцидів

5 Гру 2019

Місто майбутнього

28 Лис 2019

Обережно, пил!

20 Лис 2019

10 негативних наслідків поганої вентиляції в житловому приміщенні

14 Лис 2019

Загадки білого континенту

8 Лис 2019

Мисливці за вуглекислим газом

7 Лис 2019

Зелений клімат-контроль

4 Лис 2019

Без шуму і пилу та зайвих витрат

1 Лис 2019

Повітряна тривога!

25 Чер 2019

Спінений поліпропілен: про користь суперматеріалу

Голосування
Чи допомагають Вам розсилки новин стежити за новинками?

результати

Loading ... Loading ...
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930